Kamermeerderheid voor invriezen eicellen

DEN HAAG – Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ziet geen reden het invriezen van eicellen om niet-medische redenen te verbieden. Een meerderheid in de Tweede Kamer (VVD, PVV, PvdA, GroenLinks en D66) was het daar donderdag mee eens.

ChristenUnie en SGP zijn tegen. CDA en SP zijn voor zogeheten vitrificatie als iemand bijvoorbeeld een chemokuur moet ondergaan, maar weten nog niet of ze willen dat de techniek ook gebruikt moet worden bij vrouwen die op latere leeftijd een kind willen.

Schippers is daar wel uit. ”De techniek wordt al toegepast. Als iemand anders daar om andere redenen ook gebruik van wil maken, zie ik geen reden het te verbieden.”

Het Kamerdebat volgde op de mededeling een week geleden van gynaecologenvereniging NVOG dat de ingreep direct zou kunnen worden toegepast.

Bezwaren

In 2009 had de Kamer nog grote bezwaren tegen het invriezen van eicellen om niet-medische reden.

Maar de aanpak van de beroepsgroepen overtuigde onder meer de PvdA, die destijds veel vragen had. D66 vindt dat de politiek niet in de spreekkamer hoeft aan te schuiven als de techniek veilig kan.

GroenLinks stelt: ”Als je met hulp van een spermadonor een kind kan krijgen, waarom zou je hier dan niet voor kunnen kiezen’’.

Even geduld

Gezonde vrouwen die inmiddels naar het AMC hebben gebeld om hun eicellen te laten invriezen, moeten volgens Schippers nog even geduld hebben. ”Het kan nog niet, want de Nederlandse Zorgautoriteit moet er nog tarieven voor vaststellen. Dat is niet in een weekje gepiept.”

En: ”Als het kan, moeten vrouwen weten dat ze de kosten zelf moeten dragen.”

De minister wil alleen het invriezen van eicellen vergoeden als dat om medische reden gebeurt. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) komt met een advies, waar de Kamer zich nog over kan buigen.

Buitenland

Voor de ingreep geldt een leeftijdsgrens van 45 jaar. De ingevroren eicellen blijven eigendom van de vrouw, ook als die boven de leeftijdsgrens komt. Volgens de minister kan zij de eicellen langer laten invriezen, laten vernietigen of bijvoorbeeld doneren aan een andere vrouw.

Of meenemen naar het buitenland om zich te laten behandelen, vreest de PVV. Maar volgens Schippers gaat dat niet zomaar.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen