‘Koffie en vet is een slechte combinatie’

BAARN – Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.

Onderzoekster Marie-Soleil Beaudion, werkzaam aan de University of Guelph, Canada, concludeert dat de bloedsuikerspiegel van gezonde personen stijgt na het eten van een vetrijke maaltijd.

Dit effect wordt nog verdubbeld door na de maaltijd koffie te drinken. De bloedsuikerspiegel stijgt dan tot een hoogte gelijk aan die van mensen met een verhoogd risico op diabetes.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat verzadigde vetten invloed hebben op insuline, het hormoon dat het bloedsuikergehalte verlaagt.

Bepalend

Daarbij kan dit effect uren aanhouden. “Wat je tijdens de lunch gegeten hebt kan bepalend zijn voor de reactie van je lichaam op de voeding gedurende de rest van de dag” verklaart Beaudion.

Een langdurig verhoogde bloedsuikergehalte kan de organen aantasten en vergroot de kans op diabetes.

Voorzichtig

Het is al langer bekend dat diabetespatiënten voorzichtig moeten zijn met cafeïne. Het beperken van de inname van verzadigde vetten zoals in rood vlees, voorgefabriceerd voedsel en fastfood kent ook veel voordelen.

Dat de effecten op de bloedsuikerspiegel bij zowel cafeïne als vetten ernstig en langdurig kunnen zijn, wordt door dit onderzoek weer bevestigt.

Vetcocktails

Tijdens het onderzoek onder mannen is voor het eerst gebruik gemaakt van speciaal ontworpen cocktails die alleen maar vetten bevatten.

Samen met suikerdrankjes en koffie vormde die de ‘maaltijden’ binnen het onderzoek. De volledige resultaten van het onderzoek zijn terug te lezen in Journal of Nutrition.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen