Lage bloeddruk (hypotensie): symptomen, oorzaken en behandeling


Wanneer spreek je van een lage bloeddruk? Als je klachten hebt zoals duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen of als de boven- en onderdruk onder bepaalde waardes is? Wanneer is een lage bloeddruk gevaarlijk? En bestaat er een behandeling tegen lage bloeddruk? Arts Wim van Donselaar geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Wat is precies een lage bloeddruk?
Er is geen eenduidige definitie voor lage bloeddruk (hypotensie). Eigenlijk is een lage bloeddruk gezond, mits het geen symptoom is van een onderliggend ernstig probleem, bijvoorbeeld bloedverlies. Bij een aantal mensen is het hebben van een lage bloeddruk fysiologisch. Dat wil zeggen dat hun bloeddruk altijd aan de lage kant is. Er zijn artsen die pas over een lage bloeddruk spreken als er klachten aanwezig zijn, bijvoorbeeld duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen. Anderen spreken over een lage bloeddruk als de boven- en onderdruk onder bepaalde waardes is: bij mannen 110/70 en bij vrouwen 100/60.

Wat is eigenlijk bovendruk en onderdruk?

De bovendruk is de druk waarmee het hart het bloed de vaten in pompt. De onderdruk is de druk op het moment dat het hart zich ontspant en zich weer vult met bloed.

Hoeveel mensen in Nederland hebben een lage bloeddruk?

Het is lastig om hier exacte cijfers over te geven. Van veel mensen zal het niet bekend zijn dat zij een bloeddruk hebben onder de bovengenoemde waardes. Bovendien bestaat er, zoals ik al zei, geen eenduidige definitie van een lage bloeddruk. Het kan per arts verschillen wat ze onder een lage bloeddruk verstaan. Hier komt bij dat onbegrepen klachten zoals vermoeidheid en duizeligheid vaak voorkomen, waarbij niet heel duidelijke afwijkingen worden gevonden. In sommige gevallen wordt dan een wat lage bloeddruk gevonden, waaraan de klachten geweten zouden kunnen worden. Maar het is hierbij de vraag of je daadwerkelijk de diagnose ‘lage bloeddruk’ kan stellen.

Hoe wordt een lage bloeddruk vastgesteld?
Met een bloeddrukmeter. Vaak wordt het bij toeval gevonden als voor een andere reden de bloeddruk gemeten wordt, bijvoorbeeld bij een keuring. Dit heeft dan geen consequenties. Soms wordt gericht de bloeddruk gemeten bij klachten van duizeligheid en flauwvallen.

Wat zijn de symptomen van een lage bloeddruk?
Soms kunnen ernstige problemen aanleiding zijn voor een lage bloeddruk. De klachten die bij deze problemen horen, staan dan op de voorgrond bijvoorbeeld vochtverlies bij brandwonden, bloedverlies, hartritmestoornissen. Als aandoeningen reden zijn voor het dalen van de bloeddruk is er sprake van een ernstige situatie.
Meestal zal een lage bloeddruk geen klachten geven. Klachten die kunnen ontstaan zijn duizeligheid, sterretjes zien, flauwvallen en moeheidklachten.

Kunnen deze symptomen ook met andere aandoeningen verward worden?
De symptomen zijn weinig specifiek en kunnen ook bij andere aandoeningen voorkomen. Het gaat ook om klachten waarbij niet altijd een verklaring gevonden wordt.

Zijn er omstandigheden waardoor symptomen verergeren?
Er zijn bepaalde situaties waarbij er een verergering kan optreden. Bijvoorbeeld: orthostatische hypotensie, bij snel opstaan schiet het correctie mechanisme om de bloeddruk te verhogen even tekort: je wordt duizelig en kan zelfs flauwvallen.
Verder heb je de postprandiale hypotensie wat soms bij ouderen voorkomt. Hierbij ontstaat er na de maaltijd een tijdelijke daling van de bloeddruk.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een lage bloeddruk?
Vaak is een lage bloeddruk fysiologisch en heeft het geen specifieke consequenties. Een kortdurende verlaging van de bloeddruk kan plaatsvinden bij flauwvallen. Om een bepaalde reden zetten de aders uit. Bloed verzamelt zich in deze aders, kortdurend krijgen de hersenen minder bloed en je verliest kortdurend het bewustzijn.
Een lage bloeddruk kan ook een verschijnsel zijn van een levensbedreigende situatie (shock) waarbij er een tekort aan circulerend bloedvolume dreigt. Oorzaken zijn bijvoorbeeld: ernstige hartproblemen en uitdroging. Uitdroging kan optreden na het verlies van veel vocht en zouten als gevolg van bij voorbeeld hevige transpiratie (zweten), heel hoge koorts, bloedverlies, vochtverlies door brandwonden, ernstige diarree, bepaalde medicijnen of extreme hitte.

Wat zijn de risico’s van een lage bloeddruk?
Bij een lage bloeddruk door een onderliggend probleem (shock) moet de oorzaak aangepakt worden anders kan er een levensbedreigende situatie ontstaan.
Bij een verder onschuldige lage bloeddruk zit het risico in het optreden van letsels door vallen. Een lage bloeddruk beschermt de bloedvaten.

Bestaan er nog remedies tegen lage bloeddruk?
Bij flauwvallen moet je de persoon laten liggen en benen omhoog houden. Lage bloeddruk door shock is levensbedreigend, in zo’n geval moeten patiënten een transfusie en vochtverlies moet gestopt worden. Bij lage bloeddruk en regelmatige klachten van duizeligheid en flauwvallen kunnen medicijnen gegeven worden die de bloeddruk verhogen. Deze medicijnen worden echter weinig voorgeschreven.

Wat kun je in het dagelijks leven doen om klachten van een fysiologisch lage bloeddruk te minderen?
Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Beperk consumptie van cafeïnehoudende dranken. Drink veel water, helemaal bij warm weer of wanneer je een virale infectie hebt zoals verkoudheid of griep. Sport regelmatig. Sta niet te snel op. Verblijf niet te lang in sauna’s of hete baden. Eet niet te zwaar en rust even uit na het eten.

Auteur: Rachel van de Pol in samenwerking met arts Wim van Donselaar

Trefwoorden:

Lage bloeddruk – Bloeddruk meten – Bloeddruk – Lage bloeddruk klachten – Lage bloeddruk symptomen – Lage bloeddruk oorzaken – Lage bloeddruk remedie – Lage bloeddruk duizelig

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen