Lentebaby grotere kans op anorexia

BAARN – Baby’s die in de lente geboren zijn hebben een grotere kans op het ontwikkelen van anorexia nervosa. Bij herfstkinderen is er juist sprake van een kleinere kans op het ontstaan van deze eetstoornis.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in de British Journal of Psychiatry.

Temperatuur, blootstelling aan zonlicht en het vitamine-D-gehalte, een infectie of het voedingspatroon van de moeder zijn factoren die bijdragen aan deze mogelijke ontwikkeling.

Niet verbaasd

De onderzoekers bestudeerden bijna 1300 mensen met anorexia. Opvallend was dat een aanzienlijk groter deel van deze patiënten geboren was in de maanden maart tot juni. September en oktober bleken juist minder sterk vertegenwoordigd.

Een van de onderzoekers Lahiru Handunnetthi, werkzaam op de genetica afdeling van het Wellcome Trust Centre is niet verbaasd over deze bevinding.

“Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat psychische aandoeningen als schizofrenie en depressie vaker voorkomen bij mensen die in de lente zijn geboren.”

Complexe aandoening

Het onderzoek laat echter alleen zien dat er een verband bestaat. Welke factoren een specifieke rol spelen is nog onduidelijk.

Daarbij is anorexia een complexe aandoening die niet door een factor verklaard kan worden. Lentekinderen screenen op anorexia is dus nog een brug te ver.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen