Menselijk brein kan groeien door training

Dat de hersenen van jonge kinderen snel groeien is algemeen bekend, maar nu blijkt dat ook de hersencapaciteit van volwassenen binnen een paar dagen kan toenemen. Er wordt dan meer grijze stof aangemaakt in de hersenen. Grijze stof zit vooral aan de buitenkant van het brein en zorgt voor het verwerken van informatie.

Woordjes leren

De onderzoekers ontwikkelden een experiment dat nabootste hoe kinderen nieuwe woorden leren. Door kleuren een verzonnen naam te geven en deze aan 19 volwassenen voor te leggen, werd duidelijk dat vijf sessies van in totaal twee uur voldoende zijn om de namen en bijbehorende kleuren uit het hoofd te leren.

Voor en na de sessies werden MRI-scans gemaakt van de volwassen hersenen. Na het experiment vonden de onderzoekers een duidelijke toename van de grijze stof in de hersengebieden, die gekoppeld zijn aan kleurvisie en waarnemingsvermogen.

Hersenaandoening

“Het onderzoek toont aan dat de anatomische structuur van het brein snel kan veranderen, helemaal tijdens het leren van nieuwe dingen,” schrijft onderzoeker Veronica Kwok van de University of Hong Kong.

De studie kan van grote waarde zijn voor mensen met hersenaandoeningen, omdat een stoornis door intensieve training misschien in veel kortere tijd kan worden verholpen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen