‘Menstruatie moeder en dochter bijna gelijk’

BAARN – Niet vlees, zuivelproducten of junkfood, maar de leeftijd waarop je moeder haar eerste menstruatie kreeg, bepaalt het tijpstip waarop jijzelf voor het eerst ongesteld wordt. Dat beweren Engelse wetenschappers althans.

Voor hun onderzoek ondervroegen de wetenschappers van het Institute of Cancer Research (ICR), verbonden aan de London University, bijna 26.000 vrouwen van wie ook een moeder, zus, oma of tante aan de testen deelnam.

Genen

De studie toont aan dat genen verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft (57 procent) van de variaties in leeftijden waarop meisjes hun eerste menstruatie doormaken. En niet alleen de leeftijd van de moeder, maar ook die van zussen, tantes en oma’s zijn van invloed.

Onderzoeker Danielle Morris van het ICR: De leeftijd waarop de moeder of zus van een meisje hun eerste periode doormaken, is de belangrijkste aanwijzing die we hebben om te kunnen zeggen wanneer het betreffende meisje haar periode zal krijgen.

Bij identieke tweelingen ligt het tijdstip van de eerste menstruatie zelfs nagenoeg op hetzelfde moment.

Beter gevoed

Voorheen was het onduidelijk hoeveel de leeftstijl en omgeving van opgroeiende meisjes aan het moment bijdragen en werd aangenomen dat genetische factoren hieraan ondergeschikt zijn.

Doordat meisjes de afgelopen decennia beter gevoed zijn met als gevolg dat zij lichamelijk sneller volwassen zijn geworden, werd het eetpatroon als één van de doorslaggevende factoren beschouwd.

Menopauze

De leeftijd waarop een meisje haar eerste menstruatie doormaakt, is van belang, omdat het gekoppeld wordt aan een aantal chronische ziekten waaronder borstkanker.

Het risico borstkanker te ontwikkelen wordt aanzienlijk verhoogd wanneer er sprake is van een menstruatie op vroege leeftijd en een menopauze op late leeftijd: mogelijk doordat vrouwen voor een langere periode aan seksgerelateerde hormonen zijn blootgesteld.

Borstvoeding

De bevindingen kunnen vrouwen met familieleden, die op jonge leeftijd ongesteld zijn geworden, helpen hun leefstijl aan te passen het risico op borstkanker in te dammen, meent Morris.

Wanneer de vrouwen een kindje verwachten, kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen borstvoeding te geven om zo de kans op borstkanker te verminderen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen