Merel Wit tweede op NK

ZAANDAM – Hikari judoka Merel Wit heeft dit weekend op de Nederlandse jeugdjudo kampioenschappen tot 17 jaar in Eindhoven een zilveren medaille gewonnen in de gewichtklasse tot 52 kilo.

Na een verloren seizoen door een flinke griep in januari en aansluitend een luchtweginfectie en twee antibiotica kuren trad ze aan op het NK met een flinke conditionele achterstand. Op het Noord Hollands districtskampioenschap had ze zich vorige week nog wel weten te plaatsen voor dit kampioenschap met een tweede plaats. Vorig jaar werd Merel ook al tweede en in de jaren daarvoor werd ze tweemaal kampioen van Nederland in de leeftijdcategorie tot 15 jaar.

In de eerste ronde won Merel na een wat stroef begin toch eenvoudig van Cassidy van Boxtel met twee wazari’s. In de kwartfinale werd snel gewonnen van Dione Althof met ippon voor o-uchi-gari. De halve finale tegen vechtersbaas Laura Vinken van Hercules uit Zuid Limburg zou een hele klus worden. Laura had in de andere kwartfinale gewonnen van titelfavoriet Lonneke Zuidgeest. Gelukkig werd het geen uitputtingslag en won Merel met een enorm hoge en knalharde o-soto-gari-ippon. Zo kon Merel ondanks haar conditionele achterstand toch fit aan de veelbelovende finale beginnen tegen Michelle Benjamins. Maar daar sloeg het noodlot na twee minuten toe. Hoewel Merel de overhand had en de wedstrijd domineerde rolde ze na een zelf ingezette worp ongelukkigerwijs in een muurvaste houdgreep. Haar tweede plaats is geen kampioenschap maar wel een bekroning op het karakter dat ze heeft getoond door ondanks haar gezondheid die haar in de steek liet toch nooit het geloof in eigen kunnen te verliezen.

Met Hikari judoka Celine Langrenez liep het anders af. Celine is inmiddels al twee jaar kampioen van Nederland in de -15. Maar dit waren de -17. Dus moest Celine kilo’s en leeftijdjaren prijs geven. Na een prima pot in de kwartfinale verloor ze toch met twee wazari’s van de latere kampioene Amber Gerstjens. Via de herkansingen kwam ze om het brons te staan tegen Lotte Janssen. Deze Lotte liet er geen gras over groeien en pakte de partij hard en ruw aan. Na een yugo achterstand maakte Celine ook een yugo om vervolgens weer op een yugo achterstand te komen. Lotte schudde toen in de pakking wel heel overdreven hard aan Celine’s revers en raakte Celine daarbij ook in het gezicht. Celine manouvreerde zichzelf in een slachtofferrol, liet haar pakking en dus eerste defensie linie los en greep met twee handen naar haar gezicht. Welkom tot de nieuwe -17 wereld moet Lotte Janssen gedacht hebben en wierp haar meteen voor ippon met een schouderworp. Het was op het randje maar de scheidsrechters vonden dat het door de beugel kon.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer nu

Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen.

Overig nieuws

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen