‘Moedermelk voorspeller van borstkanker’

BAARN – Moedermelk kan in de toekomst mogelijk de kans op borstkanker voorspellen. De eerste resultaten van een onderzoek laten namelijk zien dat cellen in de moedermelk helpen bij het bepalen van de kans op borstkanker.

Onderzoekers van de University of Massachusetts wilden achterhalen of moedermelk bruikbare informatie bevat over borstkanker.

Hiervoor onderzochten zij de melk van bijna 250 vrouwen met een sterk verhoogd risico op borstkanker op de aanwezigheid van mogelijke kankercellen.

Bij dertien vrouwen werd uiteindelijk borstkanker vastgesteld. De onderzochte genen in de moedermelk gaven bij deze vrouwen duidelijk een verhoogd risico weer.

Toekomst

Momenteel kijken de onderzoekers naar drie van de meer dan dertig genen die een rol spelen binnen het borstkankerproces. In de toekomst willen zij hier nog negen genen aan toevoegen. Daarnaast zullen nog veel meer vrouwen gerekruteerd worden.

Hoewel het onderzoek dus nog in volle gang is, zijn de eerste resultaten veelbelovend. Uiteindelijk hopen de onderzoekers deze screeningsmethode te kunnen gebruiken om een verhoogd risico op borstkanker te kunnen vaststellen bij jonge moeders.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen