Mogelijk nieuwe behandeling gewrichtsaandoeningen ontdekt

AMSTERDAM – Een visuele truc blijkt wel degelijk effect te hebben bij het bestrijden van pijn bij mensen met gewrichtsaandoeningen. Een soort handmassage blijkt de pijn in 85 procent van de gevallen gemiddeld met 50 procent te verlagen.

Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

Onderzoekers van de universiteit van Nottingham plaatsten op hun open dag een doos met daarin een camera geïnstalleerd.

Bezoekers stoppen hun hand in de doos waar aan de andere kant een ander persoon aan de vingers van de hand trekt en duwt. De ‘patiënten’ zien de handelingen op een scherm waar de camera aan gekoppeld is.

Psychologisch

Omdat de methode aanvoelt als een soort handmassage gingen onderzoekers er eerst van uit dat de behandeling een tijdelijk psychologisch effect teweeg brengt dat de pijn verzacht. Toch lijkt het nu daadwerkelijk een pijnverzachtend effect te hebben.

Na het succes op de open dag nodigden de onderzoekers twintig patienten met artrose uit om deel te nemen aan een experiment met de doos. De patienten moesten hun pijn zowel voor als na de behandeling aangeven op een schaal van nul tot twintig.

In 85 procent van de gevallen voelden de deelnemers minder pijn na de behandeling. Gemiddeld daalde hun pijngevoel met vijftig procent.

Behandeling

Momenteel is er geen behandeling tegen de ziektes. Door middel van pijnstillers en fysiotherapie wordt de pijn zo draaglijk mogelijk gehouden.

De wetenschappers hopen dat deze bevindingen een doorbraak zullen vormen voor nieuwe fysiotherapeutische handelingen. Tegelijkertijd benadrukken zij dat het onderzoek nog in een heel vroeg stadium zit en men niet weet in welk perspectief de uitslagen geplaatst moeten worden.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen