Mondwater slecht voor gebit

AMSTERDAM – Bepaalde ingrediënten in mondwater kunnen een schadelijk effect hebben op de tanden, wanneer het product niet op de juiste manier wordt gebruikt.

Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling tandheelkunde van de universiteit in Newcastle. Volgens Robin Seymour, hoogleraar tandheelkunde aan de universiteit, is het ingrediënt alcohol de boosdoener. Mondwaterproducten bevatten vaak tot wel 26 procent alcohol om essentiële ingrediënten als menthol en eucalyptol te versterken.

”Alcohol onttrekt vocht, wat kan leiden tot plaquevorming, een slechte adem en een onaangenaam prikkelend gevoel in de mond. Naast alcohol, bevat mondspoeling de chemische stof chloorhexidine, wat vlekken op de tanden veroorzaakt. Chloorhexidine reageert op voedseladditieven zoals tannine in thee, koffie en rode wijn,” legt Seymour aan Daily Mail uit.
 
Nigel Carter, directeur van de Britse tandheelkundestichting, is het niet met Seymour eens. ‘’Veel van de actieve anti-bacteriële ingrediënten hebben juist alcohol nodig om goed te kunnen werken tegen plak- en tandvleesproblemen’’.

Mondkanker


Een paar jaar geleden werd mondkanker gelinkt aan het gebruik van mondwater. Wetenschappers publiceerden in 2009 in de Dental Journal of Australia een artikel over kankerverwekkende stoffen in mondwater op basis van alcohol.

De British Dental Health Foundation onderzocht recentelijk alle mogelijke bewijzen en concludeerde dat er geen verband bestaat tussen mondkanker en alcohol in mondwater.

ZIE OOK:

11/09/2010
Spleetje tussen tanden is hip

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen