Nieuwe behandeling geeft leverkankerpatiënt extra jaar

UTRECHT – Een nieuwe behandeling kan ervoor zorgen dat uitbehandelde patiënten met leverkanker beduidend langer blijven leven.

Een woordvoerster van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft maandag een bericht hierover van de NOS bevestigd.

Het gaat om een behandeling waarbij radioactieve bolletjes met een katheter via de lies en de leverslagader rechtstreeks in de lever ingebracht worden.

Zeventig patiënten

De behandeling wordt sinds 2009 uitgevoerd in Utrecht. Tot nu toe hebben zeventig patiënten de behandeling ondergaan. Ze bleven gemiddeld een jaar langer leven. Het gaat over uitbehandelde patiënten en over patiënten die slecht reageren op chemotherapie en er daarom voortijdig mee stoppen.

De meeste patiënten die behandeld worden met deze methode hebben van oorsprong darmkanker. ”In Nederland krijgen jaarlijks elfduizend mensen darmkanker. De helft van hen krijgt uitzaaiingen in de lever. Dat is een aanzienlijke groep”, aldus de woordvoerster.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen