Ook één biertje vergroot het risico op kanker

BAARN – Eén biertje per dag is niet zo onschadelijk als vaak gedacht. Bijna een op de tien kankergevallen bij mannen en een op de 33 bij vrouwen wordt veroorzaakt door alcoholgebruik.

Voor alcoholgerelateerde kankersoorten geldt zelfs dat een op de drie en een op de twintig wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik.

Dit blijkt uit onderzoek in ondere andere Frankrijk, Italië, Spanje, Groot Brittannië, Duitsland en Nederland.

Het onderzoek laat zien dat ook bij kleine hoeveelheden alcohol de kans op kanker al toeneemt. Mannen die meer dan twee glazen per dag drinken hebben al een aanzienlijk grotere kans op alcoholgerelateerde kankers. Voor vrouwen ligt de grens bij een glas wijn, bier of sterke drank.

Chemische stof

Als de alcohol wordt afgebroken door ons lichaam ontstaat er een chemische stof die ons DNA kan beschadigen. Deze beschadiging vergroot de kans op het ontwikkelen van kanker.

Voor een aantal kankers is een verband al wetenschappelijk aangetoond. Alcoholconsumptie kan leiden tot kanker aan de lever, borst, dikke darm, slokdarm en maag.

Matigen of stoppen

Hoofdonderzoeker Madlen Schutze van het Duitse instituut voor voeding (DIFE) geeft aan dat veel kankers voorkomen kunnen worden als de alcoholconsumptie wordt verminderd. “Helemaal stoppen met drinken heeft een nog positiever effect”.

Hoe meer mensen drinken, des te groter het risico. Daarbij komt dat grote hoeveelheden alcohol een nog destructiever effect hebben.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen