‘Opslag bloedstamcellen herstelwerkers Fukushima’

AMSTERDAM – Japanse gezondheidexperts pleiten ervoor om bloedstamcellen op te slaan van mensen die momenteel werken aan het herstel van de kerncentrale in Fukushima.

Dat meldt het persbureau Associated Press.

De herstelwerkers lopen een verhoogd risico op blootstelling aan radioactiviteit. Een hoge dosis straling kan bloedcellen in het lichaam vernietigen. Dit kan worden behandeld door een transplantatie van bloedstamcellen.

Door de bloedstamcellen op te slaan kunnen de herstelwerkers met hun eigen bloed genezen worden volgens de experts. De cellen zullen voor langere tijd bewaard moeten worden zodat ze eventueel op de langere termijn ook nog gebruikt kunnen worden.

Een expert op het gebied van stamcellen, Dokter Nelson van de Duke Universiteit, liet aan het persbureau AP weten dat het gebruik van de stamcellen slechts in beperkte mate mogelijk is.

“Als de hoeveelheid radioactiviteit onder een bepaalde norm valt dan herstelt de patiënt vanzelf. Ligt die waarde boven een vastgestelde grens dan heeft dit dodelijke gevolgen. Een bloedstamceltransplantatie heeft dan geen enkel nut. Het heeft dus alleen zin als de hoeveelheid radioactiviteit binnen deze waarden valt.”

ZIE OOK:

15/04/2011
Exploitant Fukushima I gaat schade vergoeden

12/04/2011
Ramp Japan in categorie Tsjernobyl

11/04/2011
Evacuatiezone rond kerncentrale Japan groter

07/04/2011
Stikstofinjectie voor kerncentrale Japan

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen