Ouderen het ongelukkigst met overgewicht

Aan ruim 1000 respondenten met overgewicht, voornamelijk vrouwen, werd gevraagd hoe zij in de verschillende levensfasen hun gewicht ervoeren. Deze vrouwen gaven een bijzonder kijkje in hun persoonlijke verhaal.

Kindertijd: zorgeloos

Vrouwen met overgewicht zijn ongelukkiger door hun gewicht naarmate ze ouder worden, maar ze kijken over het algemeen terug op een zorgeloze kindertijd. Ook al was één op de drie deelnemers met overgewicht vroeger werkelijk te zwaar.

Puberteit: onterecht ontevreden

De meeste vrouwen met overgewicht raken ontevreden over hun gewicht in de tijd dat het kinderlichaam verandert in een vrouwenlichaam. Die ontevredenheid was niet altijd terecht: terugdenkend aan die tijd erkent twee derde dat hun gewicht gezond was en dat ze dat lichaam graag terugwillen. In de puberteit was 35 procent van de vrouwen die zichzelf nu te dik vinden bezig met een dieet.

Jongvolwassenen: controle verliezen

Een paar jaar later is maar liefst 85 procent van de mensen die zichzelf te dik vinden op dieet. Het diëten gaat echter niet voorspoedig en de jongvolwassenen verliezen de controle over hun gewicht. 48 procent kan het dieet niet volhouden en maar liefst 71 procent zegt last te hebben van het jojo-effect. Van de vrouwen die trouwen wordt 46 procent dikker en de geboorte van het eerste kind brengt voor 47procent van de vrouwen gewichtsproblemen met zich mee.

Volwassenen: het gevecht

Na het 35ste levensjaar is het aantal ontevreden vrouwen verder gestegen tot maar liefst 90 procent. Ook in deze fase wagen de vrouwen zich aan een dieet, maar het afvallen gaat moeizaam. Het blijft niet bij ontevredenheid; 63 procent van de vrouwen zegt zelfs ongelukkig te zijn door haar gewichtsproblemen.

1175 personen vulden de enquête in. 85 procent van de respondenten vindt zichzelf op dit moment te dik.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen