‘Ouderen met hartproblemen gediscrimineerd’

NIJMEGEN – Ouderen met hartinfarcten en andere hartaandoeningen worden gediscrimineerd op basis van hun leeftijd. Dat betoogt cardioloog Menko-Jan de Boer donderdag in zijn intreerede als hoogleraar aan het UMC St Radboud in Nijmegen.

”Mensen van boven de tachtig worden vaak uitgesloten van behandeling. Maar er zijn ouderen die nog wél een aantal jaren langer willen leven. Zij moeten daartoe de kans krijgen en behandeld worden”, aldus De Boer donderdag.

Minder ingrijpend

De behandeling van een aantal hartaandoeningen is de laatste jaren veel minder ingrijpend geworden. Een aortaklep vervangen kan bijvoorbeeld via katheterisatie. De borstkas blijft daarbij gewoon dicht en het hart wordt niet stilgelegd.

Dat is veel minder ingrijpend dan een openhartoperatie, waarbij de vitale functies van een patiënt tijdelijk worden overgenomen door een hart-longmachine.

Lichte narcose

”Bij een klepvervanging gaan de mensen wel onder zeil, maar het gaat om een lichte narcose, van ongeveer anderhalf uur. Daar hebben mensen relatief weinig last van”, aldus De Boer.

De Boer pleit voor meer onderzoek naar de behandeling van patiënten ouder dan tachtig jaar. ”Dat gebeurt nu nog niet, maar goed onderzoek is nodig om ouderen zo goed mogelijk te kunnen behandelen.”

Hartinfarct

De Boer houdt donderdag samen met interventiecardioloog Harry Suryapranata een dubbeloratie aan het UMC St. Radboud.

Suryapranata richt zich in zijn oratie op de opvang en de behandeling van mensen met een hartinfarct.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen