Overgewicht leidt niet tot depressie

BAARN – Er wordt vaak gedacht dat tieners met overgewicht ongelukkiger zijn dan hun slankere leeftijdsgenoten. Uit recent onderzoek blijkt echter dat depressie bij zwaar obese tieners net zo vaak voorkomt als bij tieners met een gezond gewicht.

Het drie jaar durende onderzoek, is uitgevoerd door het Massachusetts General Hospital. Het ziekenhuis heeft een speciaal gezondheidscentrum voor kinderen en adolescenten.

Het betrof honderd tieners. De helft van hen was zwaar obees, met een BMI boven de 40. Met een speciaal meetinstrument zijn de deelnemers drie keer onderzocht op depressieve symptomen.

Geen verband

In tegenstelling tot andere onderzoeken werd er geen verband gevonden tussen gewicht en depressie. “Mensen gaan er vanuit dat hoe zwaarder iemand is, des te groter de impact is op hun geestelijke gezondheid,” vertelt hoofdonderzoeker Elizabeth Goodman.”Ons onderzoek laat zien dat deze aanname verkeerd is.”

Dit nieuwe onderzoek is gebaseerd op de maatschappij, terwijl eerdere onderzoeken vaak in overgewichtsklinieken zijn uitgevoerd. Goodman: “Obese tieners die hulp zoeken voor hun overgewicht, zijn vaak ontevreden over hun lichaam.”

Doordat Goodman en haar collega’s ook deelnemers zocht buiten de ziekenhuissetting, geeft het een betere weerspiegeling van de gevoelens van (obese) jongeren.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen