Persoonlijk behandelplan borstkanker

Nieuw onderzoek toont het voordeel van gepersonaliseerde geneeskunde. De behandeling moet overeenkomen met de eigenschappen van de tumor. 

Onderzoekers aan de Washington University School of Medicine in St. Louis willen laten zien dat deze methode de behandeling van borstkanker verbetert, de kans op genezing vergroot en de bijwerkingen vermindert.

“Een diagnose gebaseerd op de kankergenen, voorkomt gokken en gissen bij doktoren”, aldus onderzoeker Matthew Ellis. “Er worden heel veel behandelmethoden genegeerd, omdat we niet direct de juiste diagnose stellen.”

Kankergenen

De genen van de tumor vormen de sleutel tot die juiste diagnose. Ellis heeft samen met zijn collega’s de tumoren van vijftig borstkankerpatiënten onderzocht en vergeleken met de gezonde cellen van de patiënt.

De cellen van de tumoren bevatten veel meer en veel verschillende mutaties. Er bestaat echter geen genmutatie die verantwoordelijke is voor alle borstkankergevallen.

Door vast te stellen welke genmutatie verantwoordelijk is voor de borstkanker bij een patiënt, kan de behandeling veel specifieker worden ingezet. De hoop is dan ook dat dit persoonlijke diagnose- en behandelplan in de komende tien jaar realiteit kan worden. Vooralsnog zal Ellis zijn onderzoek verder moeten uitwerken, voordat er harde conclusies aan verbonden kunnen worden.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen