RIVM adviseert groenten goed te wassen of verhitten

BILTHOVEN – Het is raadzaam om groenten goed te wassen en zo mogelijk te schillen, koken of bakken. Dat advies heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag gegeven.

Eerder deze week werd bekend dat op groenten resistente bacteriën zijn gevonden. Onderzoekers van het Amsterdamse VU medisch centrum deden die vondst.

Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte.

Volgens het RIVM wordt de kans op besmetting met de gevaarlijke bacteriën geminimaliseerd als de groenten gewassen, dan wel gekookt of gebakken worden.

Risico

Het risico helemaal wegnemen, is onmogelijk, zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

”Maar mensen moeten gewoon hun gezond verstand gebruiken. Soms zijn mensen lui en wassen ze bijvoorbeeld de aarbeien niet. Dat moeten ze dus wel doen.”

Enzymen

De wetenschappers van het VU mc onderzochten 119 stuks groente. In zeven daarvan bleken de ESBL’s te zitten. Dat zijn enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica. Van de zeven besmette monsters waren er vijf van biologische teelt.

Volgens het RIVM heeft het geen zin om minder groenten te gaan eten uit angst voor besmetting.

Het instituut heeft al eerder gewaarschuwd voor het groeiende probleem van de antibioticaresistentie in Nederland.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen