Shoppen houdt je jeugdig

BAARN – Een dagje shoppen als medicijn voor lichamelijke klachten. En een aanzienlijk hogere levensverwachting door een dagelijks wandelingetje naar de supermarkt. Het klinkt niet aannemelijk, maar Taiwanese onderzoekers zeggen het.

De wandeling náár, maar ook de wandeling dóór de supermarkt kan ertoe bijdragen dat de levensduur aanzienlijk toeneemt. De onderzoekers menen zelfs dat het dagelijks loopje doktersbezoek overbodig kan maken.

Niet alleen lichaamsbeweging, maar ook een goed gevulde fruitmand en gevarieerde groentela zijn het gevolg van een dagelijks bezoek aan de supermarkt. Je kunt immers vaker verse producten inslaan.

Daarnaast is het belangrijk om sociale contacten te hebben en wat is nu een betere plek dan de koffiecorner bij de plaatselijke buurtsuper?

Senioren

De onderzoekers baseren hun bevindingen op een door bijna 2.000 Taiwanese ouderen ingevulde vragenlijst over voeding, beweging en gezondheid. Zij hebben allemaal de leeftijd van 65 jaar bereikt en wonen nog altijd zelfstandig.

Ongeveer de helft van de senioren zegt ‘nooit te shoppen’, 22 procent geeft aan ‘twee tot vier keer per week te shoppen’ en een minderheid (17 procent) verklaart ‘elke dag te shoppen’.

Mannen blijken winkelliefhebbers

Onder de ‘shoppers’ blijken vooral veel mannen tussen de 65 en 75 jaar te zijn. Hoewel zij aangeven in goede gezondheid te verkeren en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, laten zij zich ook bij tijd en wijle verleiden tot alcoholische versnaperingen en sigaretten.

Toch hebben zij volgens de onderzoekers 27 procent minder kans om te overlijden dan hun leeftijdsgenoten, die nooit een winkel bezoeken. Een opmerkelijke constatering, omdat hun drank- en rookgedrag in de berekening mee zijn genomen.

Voor mannen, die niet roken en wel elke dag een bezoek aan een winkel brengen, ligt dit percentage op 28 procent en voor vrouwen op 23 procent.

Gezonde tijdsbesteding

De onderzoekers roepen op de bevindingen ook weer niet te serieus te nemen: shoppen op zichzelf zorgt niet voor een hogere levensverwachting.

Het zijn de lichamelijke, mentale en sociale componenten, die van winkelen een gezonde tijdsbesteding maken (zoals bijvoorbeeld het omgaan met geld, het maken van beslissingen en het praten met anderen.)

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen