Slaapapneu en slaperigheid is een dodelijke combinatie

BAARN – Senioren met een combinatie van slaapapneu en extreme vermoeidheid gedurende de dag hebben een twee keer zo grote kans op overlijden, dan hun leeftijdsgenoten die niet beide aandoeningen hebben.

Tot die conclusie komen onderzoekers aan de University of Pennsylvania Health System in Philadelphia na een onderzoek onder 289 65-plussers.

Zowel slaapapneu als slaperigheid komt veel voor onder senioren en wordt vaak gezien als normaal resultaat van het ouder worden.

Eerdere onderzoeken hebben echter aangetoond dat slaapproblemen vaker gepaard gaan met vallen, functionele beperkingen en cognitieve tekortkomingen.

Slaapproblemen

De onderzoeksperiode liep van 1993 tot 2009. Tussen 1993 en 1998 zijn de deelnemers gerekruteerd en onderzocht op eventuele slaapproblemen.

Gedurende het onderzoek overleden 160 deelnemers. De senioren bij wie sprake was van zowel slaapapneu als slaperigheid bleken een twee keer zo groot risico op overlijden te hebben. Slaperigheid of slaapapneu op zich zelf, vormden geen groter risico.

Waarom juist de combinatie tot extra risico lijdt, is onduidelijk. Ook of behandeling het gevaar kan verminderen moet nog onderzocht worden. De resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in het tijdschrift SLEEP.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen