Sprinten beter voor het hart dan marathon lopen

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de American Journal of Human Biology. Volgens de onderzoekers is kort intensief sporten beter voor je hart dan duurtraining.

Voor het onderzoek werd een groep van 57 schoolkinderen in twee groepen gesplitst. Beide groepen moesten zeven weken lang drie keer per week sporten. De ene groep trok sprintjes van 20 meter in 30 seconden. De andere groep reed twintig minuten in één tempo.

Aan het eind van de studie bleek van beide groepen de conditie en de bloeddruk verbeterd, beide risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Maar ‘de sprintgroep’ had dit resultaat in veel minder trainingstijd al bereikt.

Volgens de onderzoekers laten de resultaten van het onderzoek zien dat duurtraining een stuk minder efficiënt is dan korte, intensieve training om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Verder onderzoek is nodig om te zien of de intervaltraining ook hetzelfde effect heeft op de lange termijn.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen