Twintig seconden-checklist bij kind met pijn

BAARN – Een kind met pijn herkennen is lastig en zeker wanneer het nog niet kan praten. Spaanse onderzoekers hebben nu een test ontwikkelt, die binnen twintig seconden duidelijk maakt of een kind iets mankeert.

Dat is ruimschoots sneller dan de twee minuten durende Comfort-gedragsschaal, die in Nederland gebruikt wordt.

Door onder meer de ademhaling, alertheid en spierspanning te meten, kan pijn bij kinderen onder de zes jaar vastgesteld worden.

De onderzoekers van het University Hospital of La Paz in Madrid komen nu met een twintig seconden-variant; de Llanto-schaal. Llanto staat voor de beginletters van de Spaanse woorden voor huilen, houding, ademhaling, reflexen en gezichtsuitdrukking.

Door kinderen op deze vijf punten te testen, kan binnen twintig seconden uitsluitsel gegeven worden.

Uitvoering

De test kan door artsen en verpleegkundigen gebruikt worden, bijvoorbeeld om te controleren of een operatie succesvol is verlopen. In Spanje wordt voor volwassenen en kinderen vaak dezelfde test gebruikt; een test die bestaat uit onder meer een vragenlijst.

“Het gebrek aan toepasbare middelen zorgt ervoor dat artsen niet met zekerheid kunnen vaststellen hoeveel pijn iets doet, of een operatie wel goed is verlopen. Een kind jonger dan zes jaar is in de meeste gevallen nog niet in staat zijn of haar pijn in woorden uit te drukken,” legt Francisco Reinoso, hoofd van de afdeling Kinderanesthesie in Madrid, uit.

Voordeel

Groot voordeel van de Llanto-schaal is dat er geen elektronische middelen, zoals een hartmonitor, hoeven te worden ingezet. Daarbij ondervinden de jonge patiënten geen hinder van de test en is het resultaat binnen twintig tot veertig seconden zichtbaar.

De onderzoekers waarschuwen dat er wel een aantal beperkingen aan de test verbonden zijn. Dat factoren als honger, kou en een vreemde omgeving de resultaten kunnen beïnvloeden is daar één van. Daarnaast is de test niet geschikt voor kinderen met een hersenbeschadiging of chronische aandoening.

Voor de studie werden 54 kinderen tot zes jaar geobserveerd, met een baby van één maand oud als jongste deelnemer. Inmiddels is de test in het ziekenhuis in Madrid al meer dan 35.000 keer uitgevoerd. Met succes.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen