Van burgermeisje naar kroonprinses: hoe deden haar voorgangers dat?


Kate Middleton maakt op 29 april de overstap van burgermeisje naar kroonprinses, als ze trouwt met prins William, oudste zoon van prins Charles. Zij wordt zeer waarschijnlijk de toekomstige koningin van het Verenigd Koninkrijk. Welk leven gaat ze tegemoet? Is ze vol ambitie als Máxima, glamoureus als Mary van Denemarken, of perfectionistisch als de Spaanse Letizia? Vijf Europese kroonprinsessen, en hoe zij die overstap maakten.

  • Mette-Marit Tjessem Høiby ging diep door het stof. FOTO EPA
  • Letizia Ortiz offerde haar carrière als tv-presentatrice op. FOTO EPA
  • Mary Donaldson, vaak omschreven als 'door en door elegant'. FOTO AFP
  • Máxima Zorreguieta maakte carrière in het bankwezen. FOTO ANP
  • Mathilde d'Udekem d'Acoz: stamboom reikt tot Middeleeuwen. FOTO AFP


Geen drup adellijk bloed heeft ze, maar toch is Catherine Elizabeth (Kate) Middleton (1982) geen ‘gewoon’ burgermeisje. Kate bezocht de prestigieuze kostschool St. Andrew’s in Pangbourne en het Marlborough College, waar ook Williams nichtje Eugenie van York naar toegaat. Net als William studeerde ze kunstgeschiedenis aan de Universiteit van St. Andrews in Fife, Schotland.

Vader Michael leerde zijn vrouw Carole Goldsmith kennen toen beiden als steward(ess) werkten bij British Airways, maar het echtpaar Middleton wist zich op te werken tot miljonair met hun bedrijf Party Pieces, dat via internet kinderfeestartikelen verkoopt. Kate is hun oudste dochter, daarna kwamen Philippa (Pippa) en James.

Veel ambitie voor een eigen carrière heeft Kate tot nu toe niet getoond. In 2006 ging er het gerucht dat ze haar eigen postorderbedrijf in kinderkleding wilde beginnen, wat niet doorging, ook was ze korte tijd inkoop-assistent bij de Britse kledingketen Jigsaw.

Tien jaar heeft ‘Waity Katie’ kunnen wennen aan een positie in de schijnwerpers. Dat is langer dan haar overleden schoonmoeder Diana, die op twintigjarige leeftijd trouwde. Kate – en haar ouders die pas afgelopen week voor het eerst voor de lunch zijn uitgenodigd op Buckingham Palace – hebben in ieder geval uithoudingsvermogen laten zien en lijken bestand tegen de druk van de pers. Of zoals prins Charles zei in reactie op de verloving in november vorig jaar: ‘Ik veronderstel dat ze lang genoeg hebben geoefend’.

Mette-Marit van Noorwegen: van brekebeen tot Grace Kelly

Tien jaar geleden leek het alsof er een bom insloeg in Noorwegen. Wat moest de kroonprins met Mette-Marit? Een ongehuwde moeder, een vrouw die een wild leven had geleid met drugs en geen enkele studie had afgemaakt? “Dat was een periode waarin ik rebels was en in de war”, verklaarde Mette-Marit, die destijds diep door het stof ging in het religieuze Noorwegen en haar excuses aanbood in een interview. Destijds vreesde men voor het einde van de Noorse monarchie. Maar het is anders verlopen. Tegenwoordig is Mette-Marit één van de meest bewonderde vrouwen van Noorwegen.

Daar ging heel wat ellende aan vooraf. Met vallen en opstaan moest zij een plaatsje veroveren in de harten van de Noren. Zodra er tv-camera’s in de buurt waren, klapte ze dicht. Ze struikelde op een trap bij een bezoek in Kiev en liep een hersenschudding op. Een officieel bezoek aan Duitsland ging niet door omdat ze haar gezicht verbrand had tijdens een tv-interview in haar tuin. Diverse keren vertrok haar echtgenoot alleen naar het buitenland, omdat zij geveld was door griep, longonsteking of een gebroken enkel. Maar was ze echt ziek of gaf ze toe aan haar vliegangst, waarover ze had verteld? Toen ze bovendien verklaarde dat haar nierbekkenontsteking was genezen door handoplegging door prinses Märtha Louise, was het land te klein.

Vooral in de eerste jaren na haar huwelijk in 2001 had ze te stellen met de Noorse roddelpers. Met als triest dieptepunt de onthulling dat haar inmiddels overleden vader foto’s en informatie over zijn dochter aan een roddelblad had doorgespeeld tegen een vorstelijke beloning.

Vóór haar huwelijk met Haakon droeg ze kleding van HM. Het duurde even voor ze haar eigen kledingstijl vond. Dat gaat beter sinds ze zich, net als de Deense Mary, heeft opgeworpen als boegbeeld voor jonge Noorse kledingontwerpers.

Kort geleden lanceerde het Noorse koningshuis een nieuw charme-offensief. De nieuwe officiële foto’s van de koninklijke familie zijn gemaakt door een bekende Noorse modefotograaf. Met haar iets rondere gezicht ziet Mette-Marit (36) er nu minder hard uit. Noorse mode-experts vergeleken haar zelf met Grace Kelly.

Doña Letizia van Spanje werd ineens zelf voorpaginanieuws

Het kwam voor veel Spanjaarden als een complete verrassing toen kroonprins Felipe zich in 2003 verloofde met Letizia Ortiz. Binnen conservatieve, koningsgezinde kringen reageerde men geschokt. Want Letizia (1972) was niet alleen een ’televisiemeisje’ van eenvoudige komaf, ze was zelfs een gescheiden vrouw.

Als journalist was Letizia wel gewend aan de schijnwerpers. Ze werkte al jaren voor verschillende nieuwsprogramma’s op de televisie en berichtte onder andere live over de aanslag op de Twin Towers in New York. Enkele maanden voor haar verloving werd ze presentatrice van Spanje’s meest bekeken programma ‘Telediario 2’.

“Haar werk was voor haar het belangrijkste in haar leven en na haar verloving moest ze dat loslaten. Dat was een grote opoffering voor haar”, zegt koningshuisdeskundige Carmen Enríquez Medina. In plaats van het nieuws te brengen werd ‘Doña Letizia’ ineens zelf voorpaginanieuws.

Elke stap die ze zet, wordt dan ook breed uitgemeten in de Spaanse pers, zowel in de roddelbladen als in de landelijke kwaliteitskranten. Vooral over haar gewicht is menig artikel geschreven. Door de druk en stress zou ze anorexia hebben, iets wat door het koningshuis steevast wordt ontkend.

“Ze is dunner dan ze ooit is geweest”, zegt Medina. “Het past bij haar drang naar perfectionisme. Ze wil in alles de beste zijn.” Toch spreekt de koningshuisdeskundige niet van anorexia. “Ik heb een aantal malen met haar aan tafel gezeten en ze heeft een goede eetlust.”

Hoewel ze zich als prinses op nieuwe bezigheden stort, is Letizia haar journalistieke ‘gen’ nog niet kwijt. Tot haar beste vrienden behoren journalisten, ze is altijd op de hoogte van het nieuws en tijdens openbare bijeenkomsten van ‘La Familia Real’ zie je hoe ze gesprekken tussen de pers en de koninkijke familieleden probeert te leiden.

Letizia neemt haar taak als kroonprinses zo serieus dat ze soms stug en oververmoeid overkomt. Gelukkig is ze volgens mensen die dicht bij het hof staan wel. Ze geniet volop van haar twee dochters, Leonor (5) en Sofía (3) en leeft zich uit in haar andere passie: mode, en dan met name kleding van Spaanse ontwerpers.

Mary van Denemarken: geboren modeprinses met een missie

Voor de Australische Mary (39) is de overgang van burgermeisje naar kroonprinses probleemloos verlopen. Zij heeft zonder twijfel steun gehad van de Deense koningin Margrethe, die niets aan het toeval overlaat als het de reputatie van haar familie betreft. Het Deense koningshuis is tot nu toe dan ook verschoond gebleven van schandalen, in tegenstelling tot die van Noorwegen en Zweden.

Op slimme wijze wist het hof Mary’s passie voor mode te combineren met haar werk als kroonprinses. Na haar huwelijk met Frederik in 2004 ontwikkelde zij zich tot stijlicoon van het land, vaak omschreven als ‘door en door elegant’. Vorig jaar, tijdens haar zwangerschap, stond ze hoog op Vanity Fairs lijst van bestgeklede beroemdheden.

De supertrendsetter draagt vaak kleding van jonge Deense ontwerpers en dit is zeer waardevol gebleken voor hun doorbraak en de Deense mode in het algemeen, een belangrijk exportartikel. Een rok van het Deense merk CCDK werd met één klap het beste verkochte kledingsstuk van dit modehuis, nadat Mary zich erin had vertoond.

Mary geeft zo nu en dan interviews aan internationale modebladen, zoals vorig jaar in Spanje. In een 33 pagina’s dikke bijlage over Denemarken stonden naast artikelen over Mary’s belangstelling voor mode, ook reportages over de moderne Deense keuken en Deense biologische producten. Met haar sterke ‘merk’ vormt Mary inmiddels een onmisbaar onderdeel van promotiecampagnes. Datzelfde geldt voor de jaarlijkse Danish Fashion Week in Kopenhagen, waar Mary altijd prominent aanwezig is.

Eerder deze week bleek opnieuw haar nauwe band met de modebranche. Onder de genodigden voor de doop van haar tweeling waren maar liefst drie van haar lievelingsontwerpers.

In tegenstelling tot Noorwegen stelt de Deense roddelpers zich terughoudend op. Toen haar zoontje Christian (5) voor het eerst naar zijn crèche ging, gaf het koninklijk echtpaar de media toestemming om foto’s te maken. “We vroegen de pers hem daarna met rust te laten, en dat is gebeurd. Daar ben ik blij om, vooral als ik hem ’s ochtends kom brengen in mijn trainingsbroek, zo uit bed”, zei Mary destijds.

Máxima van Nederland: zegetocht na stroeve aanloop

Of Máxima Zorreguieta ook ambities heeft? ‘Te veel om op te noemen’, schreef ze in het jaarboek van haar middelbare school in Buenos Aires. Ruim twintig jaar later heeft prinses Máxima een positie bereikt waarin ze haar ambities wel kwijt kan: echtgenote van de toekomstige koning van Nederland, adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en nog een trits prestigieuze functies.

Máxima komt uit een welgestelde Argentijnse familie, maar het lag niet bepaald voor de hand dat ze met een prins zou trouwen. Na een studie economie aan de Universidad Católica Argentina maakte ze carrière in het internationale bankwezen. In New York was ze bij een zakenbank verantwoordelijk voor de afdeling opkomende markten, met als specialisatie vermogensbeheer.

Prins Willem-Alexander leerde ze kennen op een feestje van wederzijdse vrienden in het Spaanse Sevilla. Máxima vertelde haar ouders aanvankelijk niet dat Willem-Alexander prins was en ook nog voorbestemd om koning van Nederland te worden. Toen de verkering serieuze vormen aannam, kon ze er niet meer omheen. Haar ouders wisten niet wat ze hoorden: hun dochter, die zo zelfstandig en onafhankelijk was, ging trouwen met een prins?

Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima had een stroeve aanloop door de discussie over de rol van haar vader Jorge Zorreguieta in het regime van generaal Videla, waaronder tienduizenden Argentijnen zijn gemarteld en vermoord. Minister-president Kok redde de zaak door Zorreguieta te verbieden de bruiloft bij te wonen. Daarna kon de zegetocht van Máxima beginnen.

In korte tijd groeide ze uit tot het populairste lid van het Koninklijk Huis. Dankzij een degelijke opvoeding, de juiste scholen en toegang tot internationale netwerken leek de overgang van het burgerleven naar dat van een prinses voor Máxima soepel en naadloos te verlopen. Koningin Beatrix en prins Claus waren direct onder de indruk van hun nieuwe schoondochter, volgens de koningin ‘een intelligente, moderne vrouw, moedig, en trouw aan allen die haar dierbaar zijn’. Bij de aankondiging van hun verloving op 30 maart 2001 prees prins Willem-Alexander Máxima’s ‘brede visie, haar gevoel voor humor, haar intelligentie en relativeringsvermogen’.

Máxima, inmiddels moeder van drie kinderen, vervult niet alleen een ceremoniële rol als ‘vrouw van’. Ze kan haar ambities op economisch terrein kwijt als speciaal VN-functionaris voor ontwikkelingszaken. Overal ter wereld geeft ze advies over microkredieten. “Ook tijdens mijn financiële carrière heb ik altijd voor ogen gehad dat ik op een gegeven moment mensen wilde gaan helpen hun eigen bestaan op te bouwen.”

Charmante Mathilde veroverde direct de harten van veel Belgen

Prinses Mathilde van België heeft nooit echt tegen haar schoonfamilie hoeven opkijken. Haar toekomstige echtgenoot was dan wel troonopvolger toen ze elkaar ontmoetten, zelf stamt ze van zowel vaders- als moederskant uit een oud adellijk geslacht.

De Belgische media en royalty-watchers reageerden opgetogen toen de verloving tussen kroonprins Filip en Mathilde bekend werd in 1999. Ze kenden elkaar al drie jaar, maar al die tijd bleef de relatie verborgen. De als ingetogen en charmant omschreven Mathilde veroverde direct de harten van veel Belgen.

‘1-0 voor België’, juichte de Vlaamse koningshuiskenner Jan Van den Berghe destijds. De chique Mathilde was toch van een ander kaliber dan Máxima, een Argentijns burgermeisje met een dubieuze vader.

Mathilde werd in 1973 geboren als jonkvrouw. Ze is de oudste dochter van de Belgische edelman Patrick d’Udekem d’Acoz, wiens familiestamboom teruggaat tot diep in de Middeleeuwen. Mathildes moeder is een Poolse gravin, die zelf dochter is van een prinses.

Na haar studie moderne talen en logopedie vestigde Mathilde zich als zelfstandig logopediste. Maar daar kwam snel een einde aan na haar kennismaking met Filip, de nogal stijve kroonprins die tot dat moment weinig warme gevoelens opwekte in België.

De voorstelling van het prinselijke koppel aan de Belgische bevolking was een groot succes. Een volksfeest in het kasteel van Laken, met duizend ‘gewone Belgen’, verliep ontspannen. Filip en Mathilde openden de dans, maar de kus waar veel bezoekers op hoopten bleef uit.

‘Een onhandige botsing van twee hoofden’, zo omschreef de linkse krant De Morgen de kus op het balkon van het Brusselse stadhuis, na het huwelijk in december 1999. Enkele tienduizenden mensen stonden die dag langs de route, veel minder dan verwacht.

Toch blijft Mathilde – door de New York Times fantasievol vergeleken met topmodel Claudia Schiffer – een geliefd lid van het Belgische koningshuis. Ze kleedt zich smaakvol, glimlacht altijd en maakt nooit uitglijders – zoals haar man en vooral haar zwager prins Laurent dat nogal eens doen. Filip en Mathilde hebben vier kinderen.

Onder Vlamingen bestaat er wel wat onvrede, want vloeiend Nederlands spreekt de logopediste niet, ondanks een intensieve taalcursus. Inmiddels kijken zij jaloers naar het noorden, waar de vlottere Máxima zich wel soepel uitdrukt in hun taal.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen