Vegetarisch dieet verlaagt kans op diabetes

BAARN – Vegetariër zijn is heel gezond. Dat blijkt uit Zweeds-Amerikaans onderzoek. Vegetariërs lopen bijvoorbeeld een derde minder risico om hart- en vaatziekten of diabetes te ontwikkelen dan vleeseters.

De wetenschappers bestudeerden het eetpatroon en de metabolische functies van 773 aanhangers van het Seventh-day Adventist-geloof, die erom bekend staan veel waarde te hechten aan een goede gezondheid en lage voedselinname.

Gezocht werd naar een relatie tussen een vegetarisch dieet en het zogehete metabool syndroom.

Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor risicofactoren als een hoge bloeddruk, bloedsuikerspiegel, een hoog cholesterolgehalte en BMI, die uiteindelijk kunnen leiden tot hart- en vaatziekten of diabetes.

Vegetariër

Uit het onderzoek blijkt dat 35 procent van de deelnemers zich als vegetariër beschouwt en dat van hen 12 procent drie of meer risicofactoren met zich meebrengt. Dit tegenover 19 procent van de niet-vegetariërs, die een te hoog BMI, cholesterolgehalte en bloeddruk hebben.

De onderzoekers concluderen hieruit dat een voedingspatroon met veel groente, fruit en noten de metabolische functies van het lichaam in balans houdt en zo de kans op hart- en vaatziekten of diabetes verkleint.

Waarde

Aan de resultaten kan echter niet teveel waarde gehecht worden, waarschuwen de onderzoekers: de onderzochte christenen zijn immers niet representatief voor de gehele bevolking (zij leven té gezond in vergelijking met de doorsnee Amerikaan).

De wetenschappers pleiten wel voor een voedingspatroon met veel groente, fruit en noten. In voorgaande studies is al aangetoond dat dit de kans op kanker vermindert. Verder onderzoek kan mogelijk meer zekerheid bieden.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen