Verplicht gamen voor chirurg in opleiding

“In het AMC geen laparoscopisch onervaren handen meer aan de operatietafel”, aldus Marlies Schijven, chirurg en opleidingscoördinator. Daarmee voldoet het AMC als eerste ziekenhuis in Nederland aan de eis van de Inspectie voor de Volksgezondheid dat risicovolle technologieën alleen mogen worden toegepast door gebruikers die kunnen aantonen voldoende bekwaam te zijn. Voor de laparoscopietraining gebruikt het AMC een speciaal ontworpen simulator: Simendo (SIMulator for ENDOscopy).

OK verboden

De OK blijft verboden terrein voor AMC-chirurgen in opleiding die niet over voldoende basisvaardigheden beschikken. Die verwerven zij door te trainen met de computer gekoppeld aan laparoscopische instrumenten. De oefeningen op de Simendo zijn mede ontwikkeld en gevalideerd door chirurgen.

Alle oefeningen sluiten dus aan op de chirurgische praktijk. Het is een voorbeeld van simulatie in combinatie met serious gaming: het gebruik van technieken uit computerspellen voor educatieve toepassingen. 

Laparoscopische ingreep

Bij een laparoscopische ingreep wordt geopereerd via kleine gaatjes in de buik. Daardoor brengt de chirurg met behulp van een minuscuul cameraatje de instrumenten voor de operatie naar binnen en voert de ingreep uit.  “Laparoscopie vereist een bepaalde handigheid – vergelijk het maar met achteruit inparkeren. Je moet dingen doen die soms ingaan tegen wat je gewend bent. Dat moet je dus oefenen. En bij voorkeur natuurlijk niet meteen op een patiënt.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen