‘Visolie toch geen effect tijdens zwangerschap’

GRONINGEN – Omega-3 visolie-vetzuren worden door zwangere en zogende vrouwen veelvuldig geslikt vanwege het bevorderende effect op de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Dit veelbesproken effect staat nu ter discussie.

Onderzoeker Saskia van Goor van het Universitair Medisch Centrum Groningen laat zien dat de specifieke omega-3 visolie-vetzuren geen effect hebben op de hersenontwikkeling van het kind.

Wel vond zij dat de verhouding tussen de verschillende vetzuren in de voeding van de zwangere vrouw belangrijk is voor de vroege hersenontwikkeling.

Dat omega-3 en omega-6 vetzuren belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen is al langer bekend.

Onvoldoende

Ons lichaam heeft grote hoeveelheden hiervan nodig, maar over het algemeen krijgen we met onze voeding niet voldoende binnen.

Voor het onderzoek hebben moeders tijdens de zwangerschap en drie maanden erna capsules geslikt. Het ging om verschillende combinaties van vetzuren.

Effect

Het effect van omega-3 visolie-vetzuren wordt door het onderzoek niet bevestigd. Ook andere onderzoeken laten hooguit kleine positieve effecten zien.

Hieruit concludeert Van Goor dat de toevoeging van enkelvoudige voedingsstoffen minder effect heeft dan een goed gevarieerde voeding met verschillende typen voedingsstoffen.

Leefstijl

Het beste advies voor zwangere vrouwen en hun kinderen blijft dus nog altijd een gezonde leefstijl. Extra aandacht moet dan wel gevestigd worden op een gezonde gevarieerde voeding met de aanbevolen twee ker peer week vis.

Op 13 april promoveert Van Goor op de resultaten van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen