Vrouwengezicht steeds mannelijker

BAARN – De vrouwelijke schedel is niet meer wat hij geweest is, tenminste in Spanje en Portugal. Onderzoek laat zien dat de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke schedel steeds kleiner worden.

Een onderzoeksteam van de North Carolina State University onderzocht ruim tweehonderd schedels van de zestiende tot de twintigste eeuw. In de loop van de tijd zijn de schedels van zowel mannen als vrouwen veranderd, de veranderingen in de vrouwenschedel zijn echter veel meer uitgesproken.

De botstructuur van het gezicht bijvoorbeeld is van de vrouw in de twintigste eeuw een stuk groter dan in de zestiende eeuw. Dit verschil zou te wijten kunnen zijn aan de toegenomen hoeveelheid en verbeterde kwaliteit van het voedsel.

Geslacht

Het vaststellen van het geslacht aan de hand van menselijke botten is belangrijk in forensisch en academische onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt echter dat we voorzichtig moeten zijn met geslachtsbepalingen bij oudere botten.  

“Het toepassen van twintigste-eeuwse maatstaven voor historische overblijfselen zou weleens misleidend kunnen zijn; geslachtsverschillen veranderen door de eeuwen heen”, legt hoofdonderzoeker Ann Ross uit.

Steeds kleiner

Daarbij zijn de verschillen tussen een mannelijke en vrouwelijke schedelijk de afgelopen vier eeuwen steeds kleiner geworden.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het tijdschrift Forensic Science International.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen