‘Waterpijp ongezonder dan sigaretten’

BAARN – Het roken van een waterpijp is ongezonder dan het roken van sigaretten. “De waterpijp brengt meer blootstelling aan koolmonoxide en andere gevaarlijke kankerverwekkende stoffen met zich mee.”

Dit zegt onderzoeker Bengt Arnetz, professor aan de Uppsala University. Volgens hem lijkt het roken van de waterpijp steeds populairder te worden. Vooral jongeren, die denken dat het roken van fruittabak via de waterpijp minder gevaarlijk is dan sigaretten, hangen met regelmaat aan de pijp.

“Veel jongeren en volwassenen zijn er stellig van overtuigd dat de waterpijp minder gevaren met zich meebrengt”, aldus Arnetz. Ook anti-rook-campagnes focussen op sigaretten en brengen nauwelijks voorlichting over de negatieve effecten van waterpijpgebruik.

En dat terwijl het roken van een waterpijp eigenlijk nog ongezonder is dan het roken van sigaretten, zo blijkt uit het onderzoek.

Familie

Het gebruik van de waterpijp lijkt een familieaangelegenheid te zijn. Als een direct familielid waterpijp rookt, is de kans groot dat een ander familielid zelf ook gaat roken. Betreft het de vader, dan is de kans dat een kind waterpijp gaat roken zelfs acht keer zo groot. Over het algemeen wordt de waterpijp vooral door mannen en jongeren gerookt.

Arnetz en zijn collega’s zijn druk bezig met de voorbereidingen van vervolgstudies naar waterpijpgebruik. Zij hopen met nieuwe inzichten goede preventiestrategieën te kunnen ontwikkelen om ook het gebruik van de waterpijp terug te dringen.

ZIE OOK:

16/01/2011
‘Roken sneller gevaarlijk dan gedacht’

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen