Wetenschappers kweken oog uit stamcellen

De Japanners kweekten embryonale stamcellen van muizen op tot netvliesepitheelcellen. Die ontwikkelden zich in een speciale gel tot een driedimensionale vorm die lijkt op de oogbeker. Ook vormden zich in aanleg de bijbehorende netvliescellen, inclusief zenuwcellen en lichtgevoelige cellen. Opmerkelijk, want dit gebeurde spontaan.

Tot nu toe was het maken van complexe organen uit stamcellen nog niet gelukt. Eerder lukte het alleen relatief simpele weefsels als huid en darm te maken.

Stamcelonderzoeker Hans Clevers van het Hubrecht Instituut in Utrecht, zelf maker van kunstdarm, noemt het in De Volkskrant een doorbraak dat met ‘eenvoudige middelen’ spontaan zulke goed georganiseerde oogbekers ontstaan.

Gehoopt wordt de ontwikkeling van het oog kan worden doorgrond en dat het in de toekomst mogelijk zal zijn beschadigd netvlies bij mensen te herstellen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen