WHO waarschuwt voor ‘superbacterieën’

BAARN – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor de gevaren van antibiotica-resistente bacteriën. Het probleem wordt steeds groter en bereikt een kritiek punt. Europa moet de krachten bundelen.

Elk jaar sterven er in Europa 25.000 mensen aan bacteriële infecties doordat deze zelfs de nieuwste antibiotica te slim af zijn.

Als we nu niet gezamelijk de strijd aan gaan krijgen we te maken met een grote nachtmerrie, voorspelt een zegsman van de WHO. “Een wereldwijde spreiding van niet te behandelen infecties.”

Superbacterie

Een voorbeeld is de ‘New Delhi superbacterie’. Deze bacterie is afkomstig uit landen als Pakistan en India en wordt meegenomen door mensen die deze landen bezoeken voor een medische behandeling of cosmetische chirurgie.

Doordat de ‘New Delhi superbacterie’ resistent is voor een van de belangrijkste antibiotica, maken Europese gezondheidsexperts zich grote zorgen.

Drinkwater besmet

Tot overmaat van ramp hebben onderzoekers van de Cardiff University aangetoond dat de resistente bacterie nu New Delhi’s drinkwatertoevoer heeft besmet. Dit zou kunnen betekenen dat miljoenen mensen inmiddels al drager zijn van de bacterie.

In de maanden september en oktober van 2010 tapten onderzoekers onder leiding van Timothy Walsh water uit diverse waterbronnen. In twee van de vijftig onderzochte officiële drinkwaterbronnen en 51 van de 171 onofficiële drinkwaterbronnen troffen zij de ‘New Delhi superbacterie’ aan.

De resistente bacterie heeft zich al verspreid naar veroorzakers van dysenterie en cholera. Deze ziektes zijn zeer besmettelijk.

Samen sterk

Door het vele reizen en de internationale handel is het van belang dat alle landen de strijd aan gaan met de resistente bacteriën.

Zsuzsanna Jakab, het regionale WHO hoofd voor Europa verklaart: “Antibiotica is een waardevolle ontdekking, die we te vaak voor lief nemen. Misbruik, groot verbruik, met nu als resultaat dat er superbacteriën zijn die op geen enkel medicijn meer reageren.” Een land alleen kan deze wedstrijd niet winnen, maar samen staan we een heel stuk sterker.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen