Zieke ouderen voelen zich niet ziek

De helft van de zelfstandig wonende Nederlandse ouderen leeft met één of meer chronische ziekten. Toch ervaart twee derde van de zelfstandig wonende ouderen geen lichamelijke beperkingen, en voelt meer dan de helft zich gezond.

De ziekten die op oudere leeftijd het meest voorkomen en het grootste verlies aan gezonde levensjaren met zich meebrengen zijn coronaire hartziekten, beroerte, artrose en diabetes.

Het aantal 65-plussers zal in Nederland tussen nu en 2050 oplopen van 2,6 miljoen naar 4,5 miljoen. Een kwart van de bevolking is over een kleine veertig jaar 65 jaar of ouder en van die ouderen is 40 procent boven de 80 jaar.

Ouderen blijken zich niet vaker eenzaam te voelen dan jongeren. Het gevoel van eenzaamheid neemt wel toe naarmate mensen ouder worden: ongeveer de helft van de 85-plussers, vooral de vrouwen, voelt zich eenzaam.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen