‘Zittend beroep verdubbelt kans op darmkanker’

BAARN – Wie meer dan tien jaar achtereenvolgens een zittend beroep uitoefent, verdubbelt de kans op bepaalde typen van darmkanker.

Dat zijn de bevindingen van wetenschappers van de University of Western Australia. Voor het onderzoek werden 918 darmkankerpatiënten gevraagd naar hun levensstijl, werk en fysieke inspanning. De antwoorden werden vervolgens vergeleken met die van 1021 kankervrije deelnemers.

De studie toont aan dat lange perioden van fysieke inactiviteit gedurende de dag een groot risico met zich meebrengen, ongeacht of je in je vrije tijd veel aan sport doet.

Zittend beroep

Werknemers met een zittend beroep hebben na tien jaar 44 procent meer kans een tumor te ontwikkelen in de endeldarm (rectum) dan werknemers met een actief beroep (zoals bouwvakkers en brandweermannen). De kans op een tumor in een ander deel van de dikke darm – de karteldarm – is zelfs 94 procent meer.

Prostaatkanker

Mannen met een kantoorbaan lopen bovendien 30 procent meer risico op prostaatkanker dan mannen, die bijvoorbeeld in de bouw werkzaam zijn.

VS

Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat werknemers in de Verenigde Staten gemiddeld 55 procent van hun werktijd in een bureaustoel slijten.

Deze manier van werken brengt volgens de Australische wetenschappers serieuze risico’s met zich mee voor de volksgezondheid. “Een hoge bloedsuikerspiegel en lage productie van insuline als gevolg van zittend werk kunnen leiden tot ontstekingen in het lichaam. Drie risicofactoren voor darmkanker,” weten de onderzoekers.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen