Zo ga je een allergie te lijf


Er wordt geschat dat zo’n 20% van de Nederlanders last heeft van aandoeningen als hooikoorts en astma. Stoffen als huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en stuifmeel (pollen) van bomen, planten of gras leiden tot een sterke afweerreactie van het lichaam. Wij geven een paar tips hoe je hiermee om moet gaan.

De klachten bij een allergische reactie lopen uiteen. Van tranende, branderige ogen, een continue verstopte neus, een loopneus en niezen tot (zware) benauwdheid, slapeloosheid en concentratieverlies.

Het stuifmeel van planten als de Hazelaar en Els leiden met name in de periode van februari tot en met mei tot klachten. Pollen van grassen zorgen in mei tot en met september voor veel allergische reacties en pollen van onkruiden veelal in de nazomerse periode, meldt Beauty.Blog.nl.

Wat te doen
Door het uitvoeren van een huid- en/of bloedtest kan een arts uitsluitsel geven of iemand allergisch is en zo ja, voor welke stoffen. Vervolgens is het zaak de allergenen, stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken, zo veel mogelijk te vermijden.

Zo raadt NHG.Artsennet.nl aan om bij bijvoorbeeld een allergie voor stuifmeel (pollen) niet het wasgoed buiten te drogen tijdens het pollenseizoen. Probeer verder de slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij en droog te houden. Daarnaast moet je eventuele huisdieren buiten de slaapkamer houden en soms is het nodig het dier weg te doen. Het heeft geen zin je huisdier tijdelijk uit huis te doen. De huidschilfers van het dier kunnen nog wel een halfjaar in huis aanwezig blijven, ook al stofzuig je goed. Je kunt nog enige maanden klachten houden nadat je jouw huisdier heeft weggedaan. Ook is het niet verstandig om in het pollenseizoen zelf het gras te maaien.

Allergisch astma
Vaak is het vermijden van deze stoffen niet voldoende. Indien de allergieklachten een patiënt beperken in het functioneren, kan de arts adviseren om medicijnen te gebruiken. Afhankelijk van de mate van klachten kan er een keuze worden gemaakt worden tussen symptoombestrijdende of oorzaakbestrijdende medicatie (immunotherapie), meldt Beauty.Blog.nl.

Volgens NHG.Artsennet.nl is allergisch astma meestal goed te behandelen met twee soorten medicijnen. Een luchtwegverwijder zorgt ervoor dat de spiertjes in de luchtwegen ontspannen. Een ontstekingsremmer remt de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen, waardoor de zwelling en de slijmvorming afnemen. Maar medicijnen kunnen astma niet echt genezen.

Medicijnen tegen allergische reacties van de neus en ogen (zoals bijvoorbeeld hooikoorts) zijn niet geschikt voor de behandeling van astma. Wanneer iemand hooikoorts en astma heeft, kan een goed behandelde hooikoorts meehelpen de astmaklachten te verminderen.

Spoelen met zoutwater-oplossing

Bij hooikoorts of een verkoudheid kan ook de neus worden gespoeld met een zoutwater-oplossing. Volgens Beauty.Blog.nl wordt het gebruik ervan vaker geadviseerd door de allergoloog en KNO-arts. Er zijn verschillende hulpmiddelen als sprays op de markt. Een hulpmiddel is de Nasopure neusdouche, ontwikkeld door KNO- en kinderarts Hana Solomon. ‘De neus filtert de lucht die je inademt. Iedereen vanaf 2 jaar zou zijn persoonlijke filter (de neus) dagelijks moeten reinigen met een zoutwateroplossing om allergische reacties en het risico op hoesten, verkoudheid, oorpijn en griep te verminderen,’ aldus de arts.

Ook dokter Van der Hulst, KNO-arts in het Amstelland Ziekenhuis te Amstelveen is een voorstander van neusspoelen. ‘Neusspoelen wordt door iedere KNO-arts geadviseerd na een neusoperatie’, zegt hij. ‘Mensen met hooikoorts kunnen veel baat hebben bij het neusspoelen met een zoutwateroplossing. Je spoelt als het ware de door de neus ingeademde pollen voor een deel weg, waardoor ze minder klachten kunnen veroorzaken. Daarom is neusspoelen van toegevoegde waarde bij de behandeling van allergie. Het is eenvoudig, ook voor kinderen, en (kosten) effectief’.
(Miranda de Sain)

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen