3.200 cannabisplantjes ontdekt in twee loodsen

De federale gerechtelijke politie is gisteren na enkele maanden intens speurwerk in twee cannabisplantages binnengevallen in de Wervikstraat in Menen en in een loods in de Hazewindstraat in Kortemark.

Tegelijkertijd werden enkele huiszoekingen gedaan, waarna vijf personen, mannen en vrouwen, werden aangehouden.

In de loods in Kortemark was men niet aan de eerste oogst toe. De helft van de ongeveer 1.600plantjes stonden nog in bloei. De rest was al geoogst.

In de Wervikstraat 339 in Menen stootte de politie op 1.640plantjes die ongeveer vier tot vijfweken geleden werden geplant. ‘Die moeten nog ongeveer een week of zes groeien om ze te kunnen oogsten’, zegt Jos Griep van de centrale dienst Drugs uit Brussel. Hij schat de groothandelswaarde van de cannabis die in Menen werd ontdekt op zowat 160.000euro. De straatwaarde is zowat het dubbele.

Zeer goed uitgerust

De mannen van de centrale dienst Drugs noemen de plantages die ze in Menen en Kortemark moesten slopen, ‘van de best uitgeruste die ze ooit zagen’.

‘Om niet op te vallen door een groot elektriciteitsverbruik, tapten de kwekers elektriciteit af. Ze deden dat zeer professioneel. Met lampen van 600watt heb je nu eenmaal een heel hoog verbruik’, zegt Jos Griep. In de loods staan ook enkele grote citernes met water.

Drugs in Nederland verkocht

‘Het is duidelijk dat ze hun materiaal in Nederland haalden. De zekeringen die ze gebruikten, vind je alleen bij onze noorderburen’, aldus nog Griep. ‘Uit het onderzoek blijkt dat ze het materiaal met gehuurde bestelwagens ophaalden en dat ze de geoogste cannabis ook in Nederland afleverden. ‘Die wordt daar dan weer door heel wat Belgen voor persoonlijk gebruik aangekocht’, aldus de FGP.

Parketwoordvoerder Tom Janssens zegt dat de opgepakte personen al eerder hebben geoogst en hun cannabis in Nederland verkochten. ‘Het is wel de eerstekeer dat ze worden opgepakt. Onderzoek zal moeten uitwijzen hoeveel keren ze al hebben geoogst.’ De daders huurden daar zowel de woning als de achterliggende grote loods. De verhuurder wist volgens het parket niet wat er in zijn loods gebeurde. Vroeger werden daar tuinhuisjes gemaakt.

Gisterenavond nog werd de hele plantage in Menen ontmanteld. De cannabis en het materiaal dat nodig is om de planten te kweken, wordt vernield. Ook enkele auto’s van de opgepakte daders werden verbeurd verklaard.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen