‘Bacterie veroorzaker Parkinson’

BAARN – De bacterie die verantwoordelijk is voor een maagzweer blijkt nu ook in verband te staan met de ziekte van Parkinson. Dat toont Amerikaans onderzoek uitgevoerd door de Louisiana State University.

Muizen op middelbare leeftijd, vergelijkbaar met mensen van 55 tot 65 werden geïnfecteerd met de Helicobacter pylori, een bacterie die bij sommige mensen een maagzweer veroorzaakt.

Zes maanden later vertoonden deze muizen symptoom die gerelateerd zijn aan de ziekte van Parkinson, zoals verminderde en vertraagde beweging en een verlaagde hoeveelheid dopamine in de hersenen. Bij jongere muizen veroorzaakte de bacterie deze symptomen niet.

Ouder worden

Volgens onderzoeker Traci Testerman wijzen de resultaten erop dat de Helicobacter pylori een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van Parkinson bij mensen.

“In vergelijking met jonge muizen, waren de resultaten veel dramatischer bij de oudere. Dit laat zien dat ouder worden de vatbaarheid voor Parkinson bij muizen vergroot. Ditzelfde zien we ook bij mensen.”

Giftige stof

De onderzoekers denken dat de bacterie stoffen produceert die giftig zijn voor de hersenen. Deze giftige stof is vergelijkbaar met een stof in de palmvaarn. Eerder onderzoek liet zien dat deze plant Parkinsonachtige ziekten veroorzaakte bij mensen op het eiland Guam.

Testerman denkt dat de effecten van de Helicobacter pylori onomkeerbaar zijn. “Bepaalde neuronen zijn al vernietigd voordat de eerste symptomen starten. En naarmate meer neuronen vernietigd zijn wordt de ziekte ernstiger. Deze neuronen groeien niet meer terug.”

Voorzichtig

De resultaten klinken veelbelovend, maar toch lijkt voorzichtigheid geboden. Volgens Kieran Breen, onderzoeksdirecteur van het Engelse ‘Parkinson’s UK’ wordt de ziekte van Parkinson veroorzaakt door een combinatie genetische en omgevingsfactoren.

“De Amerikaanse studie is interessant, maar de toegediende dosis van de bacterie was erg hoog. Daarbij weten we niet of de bewegingsproblemen die de muizen ondervinden daadwerkelijk werden veroorzaakt door het afsterven van zenuwcellen.”

Meer onderzoek lijkt dus noodzakelijk.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen