Cafeïne vermindert vruchtbaarheid vrouwen

BAARN – Het drinken van koffie heeft invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Cafeïne vermindert namelijk de spieractiviteit van de eileiders die de eitjes van de vrouw naar de baarmoeder transporteren.

 

Dit blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse University of Nevada School of Medicine.

“Ons onderzoek is uitgevoerd bij muizen, maar de resultaten kunnen we veel verder trekken.”, vertelt professor Sean Ward. “Het verklaart waarom cafeïnehoudende dranken de kans op zwangerschap bij vrouwen vermindert.”

Transport

Menselijk eitjes moeten van de eierstokken naar de baarmoeder reizen om bevrucht te kunnen worden. Dit proces is essentieel voor een succesvolle zwangerschap, maar wetenschappers weten maar weinig over hoe de eitjes zich voortbewegen door de eileiders.

Over het algemeen werd aangenomen dat kleine haartjes in het slijmvlies van de eileider het transport ondersteunen. Ook het samentrekken van de eileiders in de richting van de baarmoeder helpt hierbij.

Remming

Tijdens het bestuderen van de eileiders van muizen ontdekten Ward en zijn onderzoeksteam dat cafeïne de activiteit stopten van bepaalde cellen in eileiderwand. Deze cellen coördineren het samentrekken van de spieren en als deze geremd worden kunnen de eitjes niet vervoerd worden.

Ward: “Deze remming van de spieractiviteit verklaart waarom vrouwen die veel cafeïne drinken meer moeite hebben om zwanger te raken, dan vrouwen die geen cafeïne consumeren.”

Deze nieuwe ontdekking kan artsen ook helpen bij de behandeling van eileiderontsteking en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen