‘Depressie heeft ook positieve effecten’

AMSTERDAM – Voor het eerst zijn er door wetenschappers aanwijzingen gevonden dat een depressie ook positieve effecten heeft op het denkvermogen van mensen.

Depressieve mensen zijn efficiënter en volhoudender bij het nemen van reeksen beslissingen dan gezonde personen. Mogelijk heeft een depressie een positieve invloed op het analytisch vermogen en het doorzettingsvermogen bij het oplossen van complexe problemen.

Dat melden professor Andreas Wilke van Clarkson University en een internationaal team van wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Abnormal Psychology.

Sollicitatie

De wetenschappers kwamen tot hun opmerkelijke bevindingen door gezonde en depressieve proefpersonen een computerspel te laten spelen, waarbij ze geld moesten verdienen door één sollicitant te kiezen uit een reeks werkzoekenden in een gesimuleerde sollicitatieprocedure.

Elke sollicitant vertegenwoordigde een bepaalde waarde in geld. De deelnemers aan het experiment kregen de de gegevens over de werkzoekenden één voor één te zien in een willekeurige volgorde.

Ze mochten zelf beslissen op welk moment ze een kandidaat kozen en daarmee de zoektocht beëindigden.

Minder geld

Uit het onderzoek bleek dat depressieve mensen het meest volhoudend waren bij hun zoektocht naar een geschikte kandidaat. Uiteindelijk verdienden ze daardoor ook meer geld. Gezonde deelnemers aan het experiment kozen sneller een kandidaat, maar incasseerden als gevolg daarvan minder geld.

De onderzoeksresultaten tonen volgens hoofdonderzoeker Wilke aan dat depressiviteit ook positieve effecten heeft. Depressieve personen zouden vooral complexe problemen beter kunnen oplossen doordat ze beter in staat zijn om analytisch te redeneren.

Behandeling

Wilke beweert dat zelfs mensen die lijden aan een zware depressie kunnen profiteren van deze positieve bijwerkingen van de aandoening.

De Amerikaanse professor hoopt met zijn onderzoek te achterhalen hoe en waarom depressies in de loop van de menselijke evolutie zijn ontstaan.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen