‘Dopamine maakt anorexiapatiënt bang voor eten’

BAARN – Hoe het komt dat mensen met anorexia in staat zijn om eten te weigeren is voor velen een raadsel. De meeste mensen worstelen juist met hun gewicht en kunnen eten moeilijk laten staan. Nieuw onderzoek geeft inzicht in de de oorzaak van anorexia nervosa.

De meeste mensen vinden eten een prettige en belonende ervaring. Anorexiapatiënten daarentegen zien eten als een hele opgave: het maakt hen gespannen en angstig. Het weigeren van eten geeft hen juist een goed gevoel.

Door de jaren heen heeft onderzoek inzicht gegeven in het positieve aspect dat eten op de meeste mensen heeft.

Verschillende hersenprocessen zijn hier verantwoordelijk voor. De hersenstof dopamine wordt bijvoorbeeld vrijgemaakt als we lekker eten.

Activiteit

Walter Kaye, onderzoeker aan de University of California, San Diego, School of Medicine, gebruikte een PET-scan om de activiteit van dopamine zichtbaar te maken in de hersenen.

Om de dopamine te provoceren werd er eenmaal een dosis van de drug amphetamine toegediend. Deze zorgt ervoor dat de dopamine wordt vrijgemaakt in de hersenen.

Gelukzalige gevoelens

Bij gezonde vrouwen leidde dit tot extreem blije en gelukzalige gevoelens, veroorzaakt in het beloningscentrum van onze hersenen. Anorexiapatiënten ervaarden juist een gevoel van spanning en angst na de toediening van amphetamine. Daarbij was het hersengebied dat ‘zich zorgen maakt over gevolgen’ geactiveerd.

“Dit is voor het eerst dat onderzoek een biologische reden laat zien voor het weigergedrag van anorexiapatiënten.”, vertelt Kaye.

“Als mensen met anorexia nervosa gevoelens van spanning en angst ervaren tijdens het eten, is het begrijpelijker dat we deze mensen moeilijk aan het eten krijgen.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen