GGD: screenen jeugd verlaat

Oorzaak is de invoering van het digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg, eind vorig jaar. De GGD Limburg-Noord kampt bovendien nog met de naweeën van de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep, eind 2009 en begin vorig jaar.
Volgens de GGD Limburg-Noord worden de gezondheidsonderzoeken van duizenden kinderen in de regio doorgeschoven, bijvoorbeeld naar een volgend schooljaar. Volgens manager jeugdgezondheidszorg Huup Marell vergden de griepvaccinaties zoveel tijd, dat de achterstand pas begin november is rechtgezet.
De achterstand door de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep is in het zuiden van de provincie al wel ingehaald. “Maar de onderzoeken kosten tijdelijk meer tijd doordat we werken met een nieuw digitaal systeem”, zegt Lidy van der Goot, afdelingshoofd jeugdgezondheidszorg van de GGD Zuid-Limburg. Bij ongeveer 15 procent van de kinderen vindt het gezondheidsonderzoek enkele maanden later plaats.
Volgens de GGD lopen scholieren geen risico. Alleen bij kinderen waar eerder niets werd geconstateerd, worden de onderzoeken uitgesteld. Voor ouders die zich zorgen maken, wordt tijd gemaakt.
De GGD’en onderzoeken leerlingen aan het begin en aan het einde van de basisschool en in de tweede of derde klas van het voortgezet onderwijs op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Jeugd

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen