Griep-app brengt verspreiding infectieziekte in kaart

 

Onderzoekers aan van de Universiteit van Cambridge hebben een app ontwikkelt waarmee de verspreiding van besmettelijke ziektes kan worden onderzocht. De app geeft daardoor meer inzicht in epidemieën en pandemieën.

De telefoons van vrijwilligers die de app hebben geïnstalleerd, “praten” via bluetooth met elkaar als de vrijwilligers elkaar ontmoeten. De interactie tussen deze telefoons wordt annoniem opgeslagen en direct doorgestuurd naar het onderzoekteam. Hierdoor ontstaan gegevens, die gebruikt kunnen worden bij het simuleren van sociale interactie tijdens een echte epidemie of pandemie.

Een van de onderzoekers Dr Yoneki zegt: “De data geeft een waardevol inzicht in sociale verbanden, hoeveel tijd mensen met elkaar doorbrengen en hoe vaak dat gebeurd.”

Dergelijk onderzoek gebeurd al veel langer, alleen dan via het bijhouden van dagboeken door de deelnemers aan het onderzoek. Het onderzoek dat nu gebeurd via de telefoon is natuurlijk veel nauwkeurig en belast de deelnemers aan het onderzoek nauwelijks.

ARTIKEL VAN:

Kees van Mourik

Schreef 675 artikelen:

Politiemedewerker ontslagen na bedr…05/05Dodenherdenking, laten we het weer …04/05Sony raakt weer persoonsgegevens kwijt03/05Update: Hoe werd Osama gedood?02/05President Obama: Osama Bin Laden is…02/05

Meer artikelen van Kees van Mourik

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen