Griep bevordert verspreiding van pneumokokken

Dat blijkt uit onderzoek van microbioloog Dimitri Diavatopoulos, zo meldde het Nijmeegse UMC St Radboud dinsdag.

Bestrijding van het griepvirus is wellicht een mogelijkheid om de verspreiding van pneumokokken onder jonge kinderen terug te dringen, aldus de onderzoeker.

De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) is een bacterie die bij 80 procent van de jonge kinderen in neus en keel voorkomt. Bij oudere kinderen is de bacterie nog maar bij een op de tien kinderen aanwezig. Meestal levert dat geen probleem op. Soms veroorzaakt de bacterie echter een ernstige oor-, long-, of hersenvliesontsteking.

De onderzoeker toonde met proefdieronderzoek aan dat een griepinfectie de overdracht van de pneumokok naar nog onbesmette muizen stimuleert. Diavatopoulos: „We denken dat het griepvirus aan de ene kant de groei van pneumokokken in de keel- en neusholte bevordert, waardoor ze meer bacteriën verspreiden. Anderzijds lijkt griep de afweer van nog niet besmette muizen te ondermijnen, waardoor ze gevoeliger worden.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen