Groeispurt gebeurt tijdens slaap

BAARN – Kinderen lijken vaak groter wakker te worden: ze groeien tijdens hun slaap. Opa’s en oma’s wijzen hen daar regelmatig op, maar voor het eerst wordt dit nu ook door wetenschappers bevestigd.

Onderzoekers aan de Emory University in Atlanta hebben een verband gevonden tussen de dagelijkse groei en het slaappatroon van een kind. Vooral groeispurts worden sterk beïnvloed door zowel het totaal aantal uur slaap per dag, als het aantal slaapmomenten.

“Er is nog weinig bekend over de biologie achter groeispurts,” vertelt hoofdonderzoeker Michelle Lampl.

“Met name voor ouders kan onderzoek naar het slaapgedrag inzichten bieden: onregelmatig slapen is een normaal onderdeel van de groei en ontwikkeling. Baby’s proberen echt niet altijd moeilijk te doen.”

Het verband tussen slaap en groei beperkt zich niet alleen tot de lengte. De onderzoekers vonden ook dat langere slaapjes een voorspeller waren voor een groei in lichaamsgewicht en -vet.

Jongens en meisjes

Ook kwam naar voren dat geslacht een rol speelt. Bij jongens werden groeispurts geassocieerd met langere slaapmomenten, terwijl de associatie bij meisjes juist het aantal slaapjes betrof.

Over het algemeen sliepen jongens vaker, maar korter dan de meisjes. Het geslacht heeft echter geen invloed op het totale aantal uur slaap per dag.

Vervolg

Lampl hoopt dat haar onderzoek deuren opent voor vervolgonderzoek. “Er valt nog veel te ontdekken op het gebied van slaapgedrag, groei en ontwikkeling.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen