Harvard onderzoekers betwisten zout-onderzoek

BAARN – Te zout eten vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Tenminste dat werd gedacht.

Onderzoek laat zien dat er helemaal geen verschil is tussen een hoge en een lage inname van zout.

Als het om het hart gaat dan. De Harvard School of Health is het daar echter pertinent mee oneens, zo meldt het instituut vandaag naar aanleiding van de publicatie.

Dit blijkt uit nieuw Europees onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association.

Haaks

De resultaten van het onderzoek staan haaks op de huidige aanbevelingen voor het verminderen van de zoutinname. “Deze richtlijnen zijn gebaseerd op onderzoeken naar de korte termijn effecten van zout.”, vertelt onderzoeker Jan Staessen van de Universiteit van Leuven. 

Uit eerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat de bloeddruk baat heeft bij het consumeren van minder zout. Hoe dit zich vertaalt naar de rest van het hart en de gezondheid van een grotere populatie is nog niet bekend.

Onderzoek

Staessen en zijn collega’s gebruikten de data van twee verschillende studies. Bij zo’n 3700 Europeanen werd de zoutconsumptie gemeten aan het begin van de studie.

De deelnemers werden in drie groepen verdeeld afhankelijk van hun zoutinname: hoog, gemiddeld en laag. Gemiddeld werden de deelnemers acht jaar gevolgd.

Geen verschil

De kans op hart- en vaatziekten verschilde niet binnen de drie groepen. Opvallend was dat de deelnemers die het minst zout aten vaker stierven als gevolg van een hartziekte (4 procent). Bij de overmatige zoutgebruikers was dit cijfer met 1 procent het laagst.

Ook het effect op de bloeddruk was in alle drie de groepen ongeveer gelijk. Gedurende de acht jaar van het onderzoek kreeg een op de vier deelnemers de diagnose hoge bloeddruk.

Voorzichtig

“Het verlagen van de zoutinname is nog steeds verstandig voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen. Maar uit dit onderzoek blijkt niet dat teveel zout de aandoeningen verergert,” legt Staessen uit. “We moeten voorzichtig zijn met uitspraken over het effect van zout op het hart en de vaten. Er zijn wellicht voordelen, maar er kunnen net zo goed nadelen zijn.”

Wil je weten of jouw zoutkennis op peil is, doe dan de quiz.

De Harvard School of Health reageerde vanmiddag op het onderzoek. “Er zijn diverse aspecten van dit onderzoek die de uitslag voor ons minder relevant maken. Wij zijn van mening dat het aantal respondenten hoger had gekund en ook dat er beter rekening gehouden had moeten worden met bijvoorbeeld lengte en hoeveelheid lichaamsbeweging van de proefpersonen. Wij blijven dan ook bij ons standpunt dat consumenten hun zoutinname zoveel mogelijk moeten reduceren.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen