Huisartsen te traag bij spoedoproep

AMSTERDAM – Bij een kwart van de 4400 huisartsenpraktijken wordt de telefoon bij een spoedoproep niet binnen de norm van dertig seconden opgenomen.

Dat blijkt uit een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) stuurt.

De praktijken moeten de zaken binnen twee maanden op orde hebben, anders krijgen ze een boete van tweeduizend euro per week.

Ook komen ze op een openbare zwarte lijst van slecht bereikbare praktijken te staan als de situatie niet verbetert. Meer dan duizend praktijken zijn al aangeschreven.

Spoednummers

Bij het onderzoek werden de spoednummers van alle huisartsenpraktijken in Nederland gebeld. Bij een op de acht praktijken lukte het zelfs niet om binnen anderhalve minuut iemand aan de lijn te krijgen.

”Er is veel te weinig verbeterd in de telefonische bereikbaarheid van huisartsen. Er zijn hiervoor geen excuses. De inspectie gaat strakker handhaven, en terecht. Zorg moet voor iedereen beter bereikbaar en toegankelijk zijn”, aldus minister Schippers. Vanaf 1 juli volgt een nieuwe belronde.

Teleurgesteld

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is teleurgesteld over de resultaten van het onderzoek. ”Huisartsen moeten in geval van spoed binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Dat is een harde eis die de sector zichzelf heeft opgelegd en waaraan elke huisartspraktijk moet voldoen. Concessies aan deze norm zijn niet mogelijk”, aldus de LHV.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zegt de uitslag onacceptabel te vinden. ”De maat is nu vol. Het is volkomen ontoelaatbaar dat patiënten in een situatie terechtkomen waarin ze met hun spoedvraag niet bijtijds te woord worden gestaan.”

Spoednormen

In 2008 bleek al dat huisartsen vaak slecht bereikbaar zijn. Daarom werden toen spoednormen ingevoerd.

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen