‘IC-patiënten nog jarenlang last van opname’

AMSTERDAM – Ziekenhuispatiënten die op de intensive care belanden, hebben daar nog jarenlang last van. Dat concludeert chirurg in opleiding Tim Timmers in zijn proefschrift, waarop hij donderdag promoveert aan de Universteit Utrecht.

Timmers volgde tien jaar lang de gezondheid van meer dan 1800 patiënten die tussen 1995 en 2000 gemiddeld twee dagen op de IC van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg verbleven. Daarvan leeft nu nog de helft.

Dat de ex-patiënten een relatief slechte gezondheid hebben, ligt voor de hand. De situatie blijkt echter een stuk ernstiger dan gedacht. Zo hebben de ex-patiënten een geringer denkvermogen en ligt hun levensverwachting een stuk lager dan van de algemene bevolking.

Kennis

Artsen en patiënten moeten betere informatie hebben over de langetermijngevolgen van een operatie, vindt Timmers.

“De behandeling van acute, ernstig zieke patiënten zou gebaseerd moeten zijn op kennis over de levensverwachting en de kwaliteit van leven na een operatie. Die kennis is beperkt. We baseren ons op zeer verouderde getallen”, concludeert hij.

Ziekenhuizen zouden een database moeten maken met het gezondheidsverloop van duizenden IC-patiënten gedurende een aantal jaren na de operatie. Artsen kunnen dan beter voorspellen hoe het nieuwe patiënten zal vergaan en patiënten of familieleden kunnen zelf beslissen of ze een IC-opname willen of niet.
 

ZIE OOK:

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen