Jonge dokter schrijft meer medicijnen voor

BAARN – Jonge dokters schrijven meer medicijnen voor en doen minder aan leefstijladvies. Ten minste als het gaat om patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek onder Italiaanse artsen.

De Italiaanse onderzoekers bestudeerden de uitspraken en het voorschrijfgedrag van ruim duizend huisartsen, cardiologen en diabetesspecialisten. Daarbij bekeken zij de gegevens bijna duizend patiënten.

Leeftijd arts
Patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen kregen vaker medicijnen voorgeschreven als ze een jonge arts bezochten. Een oudere dokter voorziet de patiënt eerder van leefstijladvies.

“Hoewel artsen de invloed van de leeftijd van de patiënt op het risico erkennen, is er nog weinig bekend over het belang van de leeftijd van de arts.”, vertelt cardioloog en onderzoeker Massimo Volpe van de Sapienza University, in Rome.

Risicofactoren
Een hoge bloeddruk was de meest voorkomende risicofactor bij de onderzochte patiënten, direct gevolgd door een verhoogd cholesterolgehalte en diabetes mellitus. Bloeddrukverlagers werden door de artsen het vaakst voorgeschreven.

Bijspijkeren van artsen
Dokteren onder de 45 jaar schreven met meer regelmaat antidiabetesmedicijnen en cholesterolremmers voor. Leefstijladvies op het gebied van dieet en bewegen werd het meest gegeven door artsen tussen de 46 en 55. De oudste dokteren legden de nadruk vaker op het stoppen met roken.

Volpe: “Wij denken dat deze uitkomsten van groot belang zijn voor het opleiden en bijspijkeren van artsen op het gebied van hart- en vaatziekten. Leefstijl en medicatie vormen beide een grote component in het voorkomen van deze ziekten.”

Of jonge artsen in Nederland ook vaker medicatie voorschrijven is niet bekend.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen