‘Koffie en seks ontketenen beroerte’

BAARN – Voor risicogroepen kunnen dagelijkse activiteiten als het drinken van koffie, het hebben van seks of het snuiten van de neus tot een beroerte leiden. Dit blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht.

De resultaten gelden niet voor iedereen. Alleen voor mensen met een onbehandeld hersenaneurysma.

Dit is een zwakke plek in wand van een bloedvat in de hersenen. “Het is te vergelijken met een ballon.”, vertelt onderzoekster Monique Vlak.”

Beperkt aantal

De wand kan uitrekken, maar op een gegeven moment barst het vat. Hierdoor ontstaat een bloeding in de hersenen.”

Hoewel 2 procent van de mensen een hersenaneurysma heeft, vindt het barsten en de daarmee gepaard gaande beroerte, maar bij een beperkt aantal mensen plaats.

Risicofactoren

Vlak en haar collega’s bestudeerden 250 patiënten bij wie een hersenaneurysma tot een beroerte leidde. Ze vroegen hen naar blootstelling aan diverse risicofactoren in de periode voorafgaand aan de beroerte.

De acht risicofactoren die de kans op een beroerte aanzienlijk leken te vergroten zijn: het drinken van koffie, intensieve lichamelijke inspanning, het snuiten van de neus, seks, moeten inspannen om te ontlasten, geschrokken zijn, het drinken van cola en boos zijn.

Schrikken

Koffie bleek verantwoordelijk voor een op de tien gescheurde bloedvatwanden. Opvallend genoeg verhoogt het drinken van koffie het risico maar 1,7 keer. Toch komt het vaker voor dan andere risicofactoren.

Schrikken bijvoorbeeld verhoogt de kans op een beroerte met 23 keer, maar veroorzaakt slechts 3 procent van de gevallen.

Tijdelijke verhoging

Het verhoogde risico is maar van korte duur. Vlak: “De factoren veroorzaken een plotselinge, maar tijdelijke verhoging van de bloeddruk: een veel voorkomende oorzaak voor een geruptureerde aneurysma.”

Waar mogelijk zouden mensen met een onbehandeld hersenaneurysma de risicofactoren moeten vermijden. Koffie en cola zijn daar een relatief gemakkelijk voorbeeld van.

“Op basis van het onderzoek zouden we mensen niet adviseren om te stoppen met bewegen. Dit is namelijk een belangrijke factor in het verlagen van de kans op andere hart- en vaatziekten.”, aldus Vlak.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen