Kruisen van armen vermindert pijn

BAARN – Na het bezeren van je hand lijkt het verstandig om je armen te kruisen. Op die manier kan je de hersenen voor de gek houden en ervaar je minder pijn.

Dit blijkt uit onderzoek door een team van het University College Londen. Door het kruisen van de armen raken de hersenen in de war.

Ze weten niet meer waar de pijn vandaan komt: er ontstaat een verstoring in de zintuiglijke waarneming.

Het onderzoeksteam diende bij twintig proefpersonen met behulp van laser een pijnprikkel toe, zonder hen aan te raken. Elke deelnemer gaf de pijn een cijfer. Ook werd de activiteit in de hersenen gemeten.

Minder pijn

Zowel de cijfers van de deelnemers als de meting van de hersenactiviteit lieten zien dat de waarneming van pijn minder was, als de armer gekruist waren voor het lichaam.

Volgens onderzoeker Giandomenico Iannetti gebruik je de linkerhand vooral voor de linkerkant van de wereld en de rechterhand voor de rechterkant. “Dit betekent dat in de hersenen het gebied voor een linker lichaamsdeel tegelijk wordt geactiveerd met een gebied voor de linkerkant van de omgeving.”

Door deze koppeling is er sprake van zeer effectieve verwerking van zintuiglijke waarneming. Dit proces wordt minder effectief als de armen gekruist worden: de twee hersengebieden worden dan niet meer gelijktijdig geactiveerd. Hierdoor wordt minder pijn ervaren.

Pijnbestrijding

De bevinding is wellicht een nieuw aanknopingspunt voor de behandeling van pijn. Iannetti: “Als we onze hand bezeren kunnen we voortaan beter de armen kruisen, in plaats van over de bezeerde plek te wrijven.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen