Langer leven door leuke collega’s

BAARN – Mensen die het goed kunnen vinden met hun collega’s leven langer dan mensen die niet met hun collega’s op kunnen schieten.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association. Wannneer je de mensen waarmee je werkt niet aardig vindt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wetenschappers van Tel Aviv University volgden 820 volwassenen voor een periode van 20 jaar, van 1988 tot 2008. De deelnemers aan het onderzoek waren werkzaam bij verschillende grote bedrijven in verschillende sectoren.

Gemiddeld werkten ze zo’n 8,8 uur per dag. Een derde van de groep bestond uit vrouwen, 80 procent van de vrouwen was getrouwd en had kinderen, en 45 procent had minstens twaalf jaar een opleiding gevolgd.

Beschermende effect

Het effect van een sociale werkomgeving was het grootst in de leeftijdsgroep tussen de 38 en 43 jaar. Ook mannen die controle en beslissingsmacht voelden op het werk ervoeren dit ‘beschermende effect’.

Bij vrouwen bleek echter dat het hebben van controle en beslissingsbevoegdheid de kans op sterfte vergroot.

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen