Máxima: spontaan, een aanwinst, te gewoon

Julianaweg, Bernhardstraat, Pieterstraat, Willem-Alexanderstraat, Amaliastraat, Maximastraat. Het straatnaambord vermeldt geen streepje op de a. Beetje slordig, maar verder wel een koninklijk buurtje, daar in het Goereese dorp.

De bewoner van nummer 2 heeft geen tijd voor een reactie. „Ik heb griep en een zware blaasontsteking.” Dicht gaat de deur. Wilma Droger van nummer 18 laat Rakker uit. „Ik houd me niet zo bezig met het koningshuis, maar vind Máxima wel een spontane vrouw. Ze doet het goed. Ze is echt de leukste van het stel.”

Op nummer 5 is het raak. Désirée van Loon: „Ik ben een echte Máximafan. We woonden eerst in de Willem-Alexanderstraat, maar ik heb gelijk gezegd: Daar vind ik niks aan.” Wat haar aanspreekt in de Argentijnse? „Leuke persoonlijkheid, aanwinst voor het koningshuis, wijze vrouw.”

Een voorbeeld is Máxima ook, vindt Van Loon. „Ze laat zien dat je als buitenlander goed kunt integreren in ons land.” Soms heeft ze te doen met de prinses. „Het zal moeilijk voor haar zijn om aan al die maximale verwachtingen te voldoen. Ik speel wel eens Zwarte Piet. Als je één keer per ongeluk vergeet te zwaaien, ben je gelijk een chagrijnige piet. Dat soort dingen ervaart Máxima ook.”

A. Grootenboer-Bosland wil net wegfietsen bij de plaatselijke super. „Máxima? Heel aardig, heel gewoon. En die kindertjes ook: lieve snoetjes, leuke jurkjes, steile haartjes met een schuifje erin. Niks geen purper en goud.” De prinses is van huis uit rooms. Maakt de 75-jarige Melissantse, lid van de gereformeerde gemeente, zich zorgen over de opvoeding van de kindertjes? „Ik geloof dat het wel goed komt.”

Nancy Boersma is „helemaal niet zo van het koningshuis”, maar voor Máxima heeft ze respect. „Ze was een gewone vrouw, nu is ze prinses. Dan heb je wat bereikt.” Maar al die cadeaus voor de Oranjes hoeven van Nancy niet.

Twee oudere werkmannen –„namen niet nodig”– scharrelen rond de dorpskerk. „Máxima? Ziet er leuk uit. Ze is populairder dan de koningin. Zo gaat dat. Als je ouder wordt, word je aan de kant geschoven. En ja, de ligging, hè? De Oranjes gaan maar door op zondag. Dat is het probleem.”

J. van der Want, vrouw van de plaatselijke hersteld hervormde predikant, heeft haar reserves bij Máxima. „Ze is erg geliefd bij het volk, maar zelf vind ik haar niet zo geweldig. Ze is niet te vergelijken met Beatrix. Ze mist het koninklijke, is te gewoon. Dat steile piekhaar wappert alle kanten uit. Dan denk ik: Steek het op, doe er iets mee!”

Máxima is te modern, vindt Van der Want. „Te veel een vrouw van deze tijd; ze draagt lange broeken bij openbare gelegenheden. Máxima staat ook niet boven het volk. Misschien moet ze dat nog leren.” Máxima als koningin? „Ik weet het niet. Ik heb wel meer vertrouwen in haar dan in Willem-Alexander. Die vind ik op dit moment helemaal niet capabel.” Ook over de kerkelijke betrokkenheid maakt Van der Want zich zorgen. „Het is allemaal makkelijker geworden. Op Beatrix valt ook best iets aan te merken, maar ik geloof dat zij serieuzer met principes omgaat.”

Vincent de Ruiter vraagt zich af of Máxima een spontane vrouw kan blijven. „Als ze straks koningin is, wordt ze nog meer in een keurslijf geperst.” Anne van Harberden (12) vindt de prinses top. „Ze draagt sportieve kleren.” Haar vriendin Elsemarie de Leeuw: „Ze doet veel voor goede doelen, dat is positief.” En dat de prinses uit een ander land komt? „Juist leuk!”

Anonymus: „Vlotte dame, die Máxima. Ze heeft het koningshuis weer op de kaart gezet. Ook Willem-Alexander is vlotter geworden, door haar. Dat Argentijnse temperament hebben we hard nodig in ons kikkerlandje.”

Speak Your Mind

*

tv opnames bijwonen